Ten Huize van Willy Vandersteen: Joos Florquin praat in Kalmthout met de stripauteur over leven en werk

De Canvas-kijker is niet voor een gat te vangen. Na 9/11 vorige week kiest hij deze keer voor strips in MeMoTV. Twee programma’s voor de prijs van één, zelfs: eerst kijken we naar Suske en Wiske: De Gezanten van Mars, een uniek bewaard “geanimeerd” stripverhaal uit 1959. Daarna volgt Ten Huize van Willy Vandersteen uit 1976: Joos Florquin praat in Kalmthout met de stripauteur over leven en werk.

Suske en Wiske: De Gezanten van Mars
De Studio Belvision, verbonden aan de uitgeverij van de Kuifje-verhalen, maakt in 1959 een reeks animatiefilms gebaseerd op Suske en Wiske, zoals De Bronzen Sleutel en De Gezanten van Mars. Beide zijn strips uit de unieke ‘blauwe reeks’, de beste verhalen van Vandersteen. Het zijn de eerste stappen om Suske en Wiske ook op televisie te tonen. Willy Vandersteen: “’t Was zo stuntelig, wij kenden niets van techniek ... daar zijn histories gebeurd waar vakmensen nu zich krom zouden mee lachen.” In het VRT-archief vond de redactie van MeMoTV slechts één film volledig terug: De Gezanten van Mars. Het beeld is licht beschadigd, maar dit is onbetwist Vlaams cultureel erfgoed. Canvas is dan ook heel blij het filmpje te kunnen aanbieden als inleiding op het programma Ten Huize van Willy Vandersteen.

Ten huize van Willy Vandersteen
In 1976 bezoekt Joos Florquin striptekenaar Willy Vandersteen in zijn huis in Kalmthout. De gelauwerde Vandersteen praat met de “professor” honderduit over zijn creaties. Daarbij gaat de aandacht vooral naar zijn meest bekende geestelijke kinderen: Suske en Wiske.

Over de “duistere afkomst” van Suske, die in het eerste album nog Rikki heet. Hoe het olijke duo in een los gezinsverband samenleeft met Sidonia, Lambik en Jerom. En hoe daar in Nederland veel kritiek op komt.

Passeren vervolgens de revue: De Rode Ridder, Judi, Robert en Bertrand. En waarom de populaire Amerikaanse filmhond Lassy in de Vlaamse strips Bessy moet heten.

Florquin vraagt ook naar de jeugd van Vandersteen in de volkse Antwerpse Seefhoek. Dat blijkt de bron van de specifieke humor in zijn strips, en meteen de verklaring van een groot deel van het succes. We zien ook de medewerkers aan het werk in de Studio Vandersteen, het aanpalende huis op zijn domein.

Tenslotte vertelt Vandersteen ook over zijn eerste stappen op tv. Op dat moment was hij er namelijk van overtuigd dat televisie de kranten onderuit zou halen ... en daarin werden zijn strips altijd eerst gepubliceerd. We krijgen fragmenten te zien van Poppenkast Pats, én van de animatiefilm De Bronzen Sleutel, die in z’n geheel helaas verloren is gegaan.

MeMoTV – Willy Vandersteen: op dinsdag 17 september vanaf 23.15 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: