Meis heeft geleefd, en daar deelt zij met haar debuutalbum het eerste echte deel van. Na het uitbrengen van haar EP ‘Een’ werd het soloproject van Aysha de Groot omschreven als ‘betoverend, met kleine liedjes over grote onderwerpen.’ In het nieuwe hyper-persoonlijke ‘Zwart/Wit’ zoekt ze daarin nog verder de grenzen op. ‘Hoe oncomfortabel en toch troostend kan ik deze plaat maken?’ aldus De Groot. Het kenmerkende, warme, intieme, maar toch schurende geluid waar Meis zichzelf mee op de kaart heeft gezet, is nu nóg directer komt nóg dichterbij en klinkt nóg rauwer. In ‘Zwart/Wit’, doet De Groot een boekje open over een periode van ziekte, trauma, herstel, kracht en de zoektocht naar zelfliefde.

Het conceptuele album vertelt één verhaal. Geopereerd worden, een totale maagresectie, uit voorzorg. Niet jong ziek willen worden zoals haar moeder en oma voor haar, maar wel moeten leren leven zonder maag. De twee weken die Meis in het ziekenhuis heeft moeten doorbrengen waren zwaar en traumatisch. Om de tijd door te komen, heeft zij een dagboek aan teksten geschreven, die later uitgewerkt zijn tot dit album. Ze pakt 3 periodes: Het toeleven naar de operatie, de periode in het ziekenhuis zelf en het herstel daarna.

‘Zwart/Wit’ bestaat uit 11 tracks, deels licht, positief en hoopvol, deels donker, zwaar en een stuk harder. Zowel tekstueel als productioneel speelt Meis met het zwart en het wit. Samen met producer en muzikant Nicky Hustinx dook zij in het afgelegen Den Dolder de studio in, om de songs uit te bouwen. Geïnspireerd door de directheid van Phoebe Bridgers, de intieme vocalen van Dodie, het rauwe geluid van Big Thief en de donkere en minimalistische producties van James Blake, heeft Meis de ideale manier gevonden om haar verhaal te vertellen, volledig in haar eigen stijl. Het is geen popmuziek, maar toch hoor je hoort, toch is haar muziek herkenbaar, maar weet je niet precies met wie ze te vergelijken valt.

OVER MEIS
Aysha de Groot heeft van de geboorte af aan muziek met de paplepel ingegoten gekregen. Als derde generatie ‘De Groot’ was het eigenlijk ondenkbaar dat ze later ook maar iets anders zou overwegen. In 2017 studeerde ze af van het Conservatorium van Amsterdam, waarna ze snel gedwongen werd de pauzeknop in te drukken. Na een lange, zware periode van een ingrijpende operatie en revalidatie, startte ze haar solo project Meis. Nog geen jaar later zag Eefje de Visser haar optreden en vroeg ze De Groot voor haar nieuwe band.

Luister HIER

LIVE

  • 12/2 - Het Depot - Leuven
  • 13/2 - AMOR | De Roma - Antwerpen
  • 16/4 - Trefpunt, Gent
Voor data en tickets: www.meismuziek.nl

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over