Geoffrey Burton geldt zonder twijfel als één van de meest prominente gitaristen van ons land. Met zijn unieke klank flankeerde hij inmiddels een indrukwekkend palmares van binnen en buitenlandse artiesten. Van Arno tot Iggy Pop, Alain Bashung, Sophie Hunger, een enkele keer Grace Jones, en terug richting zijn eigen Hong Kong Dong (met eega Sarah Yu zeebroek en Bolis Popul van Charlotte Adigéry). Daarnaast is ook zijn liefde voor minimalisme, gefragmenteerde akkoorden en off-kilter melodieën een constante in zijn muzikale leven.

"Als gitarist heb ik altijd de luxe gehad om gevraagd te zijn ‘mijn ding’ te doen. Niet gewoon uit te voeren, maar eerder bij te dragen.Het was dan ook evident dat ik mijn ‘andere ik’ ook een uitlaatklep moest geven. Dat gebeurde reeds bij Hong Kong Dong, alsook ook bij het schrijven van muziek voor theater en film. "

Op zijn debuutplaat ‘Me Ta Podia’ (Grieks voor te voet), staat Burton voor de eerste keer als kapitein aan het roer van zijn eigen schip.Burton zegt hierover:
"Het is niet zo dat ik afstand wou nemen van mijn muzikale parcours, maar eerder dat de nood hoog was om iets te maken en performen wat mij rechtstreeks verbindt met de muziek en bij uitbreiding de muzikanten waar ik zelf naar luister. De muziek die mij boeit, verbaast, aan het denken zet."

Bij zijn grote invloeden citeert hij enerzijds de electronica van onder andere Lucrecia Dalt, Laurie Anderson, Charles Cohen, The BBC Radiophonic Workshop en Ryuichi Sakamoto, maar anderzijds ook aan de Kretenzische muziek van Giorgis Xylouris, of soundtracks van Tarkovsky’s en Kurusawa’s films... en ook gewoonweg omgevingsgeluiden:

Van opener ‘Siga’ (met Portishead achtige mitraillette) tot en met eindtrack ‘Tecnopolis’, een cover van held Ryuichi Sakamoto wervelt Burton als een dansende gitaarderwisj door het gitzwarte firmament.

‘"Me Ta Podia’. Een instrumentale plaat met wortels in de electronische muziek, maar dan zonder electronica, synths en samplers." Aldus Burton.

Release shows- more tba:

  • 11/09 Les Ateliers Claus - @Venue Circularium, Bxl
  • 24/10 N9 - Eeklo
  • 28/11 Vooruit Gent

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over