20ste editie wordt een totaalbeleving

Van vrijdag 26 t.e.m. zondag 28 augustus viert Mechelen 20 jaar Maanrock. Toppers uit binnen- en buitenland staan klaar voor een weekend vol muzikale verwennerij. Maar het grootste gratis stadsfestival van Vlaanderen is nog meer dan enkel muziek. Een nieuwe expo in het Hof van Busleyden, wat theater en dans, een heuse Kinderstraat en heerlijke eetstandjes maken van Maanrock een totaalbeleving.

“We zijn er helemaal klaar voor. Onze medewerkers en vrijwilligers hebben de voorbije dagen keihard gewerkt. We staan te trappelen om eraan te beginnen. We hopen dat heel veel mensen dit weekend naar de Mechelse binnenstad afzakken, want Maanrock 2016 wordt een speciale feesteditie”, vertelt voorzitter van mmMechelen Feest Kristof Calvo aan de vooravond van Maanrock.

Het Groot Podium op de Grote Markt maakt plaats voor grote namen: op zaterdag wat alternatiever, op zondag net iets rustiger. Het Feest Podium op de IJzereleen spreekt voor zich: beats à volonté voor de dansers onder ons. Daar begint Maanrock al op vrijdag. Het Klassiek Podium in het charmante Hof van Busleyden brengt jazz op vrijdag, beiaard en klassiek op zaterdag, en harmonieën, fanfares en brassbands op zondag. Het Apart Podium serveert op zaterdag een sterke selectie pop- en rockbands en op zondag zorgen de finalisten van de Maanrockrally voor de nodige decibels.

Mechelse helden

Ook bands met Mechelse roots ontbreken niet. We verwelkomen dus heel graag Hanne van K3, zangeres Martha Canga Antonio van Soul’Art en Jan-Wouter van Tout Va Bien. Andere (deels) Mechelse bands die op Maanrock spelen: Maanrockrallywinnaar Pothamus, Team Marmalade, Le Curateur, Liebenskind, Lezlix en DJ Rooney.

Ook jonge artiesten krijgen heel wat kansen. Zo opent Pothamus, de Mechelse winnaar van de Maanrockrally 2015, het Groot Podium op zaterdag. Dat terwijl de nieuwe finalisten van de Maanrockrally klaar staan om op zondag het beste van zichzelf te geven: Rhea, Jesse Ashfield, Emperors of Decay, Frie Maline, Momma Said So en Ellen Steegen Band.

“Na het optreden van K3 roepen we de ROM skippers op het podium om hen in stijl te feliciteren voor hun overwinning als wereldkampioen. Op 29 juli kaapten zij in Malmö (Zweden) de overall gouden medaille weg op het Wereldkampioenschap Rope Skipping voor Meisjes-teams. Van Mechels talent gesproken!”, kondigt Calvo aan.

Ook Mechelse organisaties Sjarabang en Theater De Moedertaal krijgen een podium op het Cultuurplein voor hun productie ‘De Getemde Feeks’. Dit stuk van Shakespeare over een zot geweld uit zijn tijd, zal getoond worden op een platte wagen van de stad. Acteurs met en zonder beperking maken er samen een pittige show van.

Maanrock heeft dit jaar een museum

Cultuurliefhebbers kunnen zich vermaken in het Hof van Busleyden met de nieuwe expo Zot Geweld/Dwaze Maagd die opent op 26 augustus (eerste publieksdag). De expo biedt een mix van klassieke en moderne kunst en is opgebouwd rond vier centrale thema’s die een nauwe band hebben met het gekende beeld ‘Het Zotte Geweld’ van Rik Wouters. Verschillende kunstenaars illustreren dans, evenwicht, schoonheid en moraliteit.

Musea & Erfgoed Mechelen, het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen, Het Firmament en de Academie Mechelen organiseren samen deze expo, omdat het in 2016 100 jaar geleden is dat Mechelse kunstenaar Rik Wouters stierf. “Om hem te vieren, gaan we verder dan een traditionele tentoonstelling. Er is een ruime randprogrammatie, met een wervelend luik rond dans, een kunstvorm die in Mechelen best wat meer aandacht mag krijgen en die prachtig werd uitgebeeld door Wouters’ beeld ‘Het Zotte Geweld’”, zegt schepen van Cultuur, Toerisme en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer.

“We hopen dat zoveel mogelijk mensen tijdens het Maanrockweekend ook eens langs het Hof van Busleyden passeren”, vult Kristof Calvo aan. “Dan ontdek je Mechelen nog meer: niet alleen onze podia en de muzikanten, maar ook de nieuwe expo, waar dan nog eens Mechels kunstenaar Rik Wouters centraal staat.”

“Door de expo Zot Geweld/Dwaze Maagd, De Getemde Feeks op het Cultuurplein, heerlijke eetstandjes en de Kinderstraat wordt Maanrock meer en meer een totaalbeleving. Maanrock viert zijn verjaardag in stijl!”, besluit Kristof Calvo.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Maanrock
Datum: 
vrijdag 26 t.e.m. zondag 28 augustus
Locatie: 
Grote Markt, Mechelen

Reservatie:

Meer over