Terwijl de elektrische noir en geestverruimende rituelen van Nordmann en MDCIII nachtelijk wangedrag en turbulente grooves uitstralen, bewandelt Mattias De Craene met zijn soloproject een veel meer contemplatieve route, op zoek naar een persoonlijk en meer introvert geluid, op de grens tussen minimalisme en melancholische meditatie, gericht op de saxofoon als innerlijke klankkast.

De Craene werkt met loops en effecten, maar de bouwstenen van zijn muziek - zowel de lange, etherische melodieën als de ondefinieerbare klanken - worden uitsluitend met de saxofoon gemaakt. Het instrument is niet alleen een verlengstuk van de muzikant, maar een geluidsgenerator die weelderigheid en filmische herhaling samenbrengt, een sirene die de luisteraar verleidt.

Het resultaat klinkt vloeiend en vrij en is doordrongen van een onvoorspelbare bedwelming in het noorden. Er zijn overeenkomsten met de werelden van Nils Frahm en Colin Stetson, maar De Craene gebruikt een geheel eigen taal waarin teder verlangen en het tumult van een wildernis samenkomen.

Het debuut wordt uitgebracht op een gelimiteerde transparante vinyl en verschijnt op vandaag op W.E.R.F. records.

Beluister/download de EP HIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: