Matt Watts is een Amerikaanse songwriter en performer uit Montana die momenteel in Brussel woont. Hij is de zoon van een katholieke priester en moeder met Cherokee-roots in de Carolinas.

Hij begon voor het eerst het elektrische orgel te gebruiken om liedjes te schrijven en deze ook op cassettes op te nemen toen hij 11 jaar oud was. Toen hij 13 was, kocht zijn moeder hem een ​​elektrische gitaar van een pandjeshuis in South Carolina. Met een karaoke-apparaat als versterker begon hij te schrijven en op te treden en nam hij zijn eerste album op 15-jarige leeftijd op in een kleine studio achter Rod's Music & Sound in Great Falls, Montana.

Naast het schrijven en uitvoeren van zijn eigen muziek, begon hij op te treden en te touren met verschillende lokale Punk & Noise-bands.

In 2007, toen hij 19 was, verhuisde hij naar Antwerpen, België. Sinds zijn aankomst heeft hij gewerkt en opgetreden met Zita Swoon Group (productie The Ballad of Erol Klof (2016), werd een roterend lid van de I H8 Camera van Rudy Trouvé, vertaalde Simon Allemeersch en het veelgeprezen stuk SCREEN van Rudy Trouvé in het Engels, vormden The Calicos (nu Humo's Rock Rally winnaars onder Quinten Vermaelen) als een eenmalige begeleidingsband, werkte samen met vele artiesten en songwriters (waaronder Emillina Torini & The Colorist, The Love Substitutes, ..) en tourde en bracht verschillende veelgeprezen soloalbums uit.

Zijn vorige album "How Different It Was When You Were There" (Starman Records, 2017 - **** De Standaard) werd geproduceerd door Nicolas Rombouts (ex-Dez Mona) en bevatte gastoptredens van Nathalie Delcroix en Bjorn Eriksson (Eriksson Delcroix ) en Stef Kamil Carlens (ex-dEUS, Zita Swoon).

De eerste single ‘Joanne’ werd door Radio 1's Wonderland-programma vermeld als een van de ‘Mooiste liedjes van 2017’. De tweede single 'Many A Friend Too Kind', een pakkend duet met Stef Kamil Carlens, werd song van de week in HUMO.

Zijn soloproject is sinds dan een collectief van vele artiesten geworden en elk album wordt getypeerd door een andere collaboratie rond de songwriting van Watts. 2019 bracht opnieuw veel liveshows in België en Nederland en zijn Antwerpse label Starman Records bracht 2 singles uit: 'Rachel' featuring Nathalie Delcroix en 'I Don't Know Where My Baby Is' met de Belgische Guido Belcanto, een Engelse vertaling van diens lied 'Ik Weet Niet Waar Mijn Meisje Is'.

Zijn aanstaande 5e album Queens zal begin 2020 worden uitgebracht en wordt geproduceerd door Stef Kamil Carlens en Nicolas Rombouts en bevat leden (en ex) van veelgeprezen Belgische bands zoals Moondog Jr, Zita Swoon, Eriksson Delcroix, Dez Mona, Guido Belcanto en KING DICK. Het album bevat gastbijdragen van Amerikaanse artiesten ‘Searching For The Wrong Eyed Jesus’ Jim White en Sandy Dillon.

Matt Watts over Queens:

Queen's bar was een kleine bar in de buurt van Sint-Gillis in Brussel die ik vaak bezocht tijdens het schrijven van dit album. Ik herinner me dat de eigenaren vroeger elke avond verjaardagsfeestjes en vlaggen ophingen in afwachting van hun vele wilde stamgasten. Op een gegeven moment begon ik zelfs te geloven dat het allemaal voor mij was. Ik maakte vaak lange wandelingen terug naar mijn appartement in het Noorden in de vroege ochtend als weerspiegeling van mijn nachten daar. Ik geef toe, meestal omdat ik te blut was om een ​​taxi te betalen. De nummers zijn gecentreerd rond mijn ervaringen in Brussel met bepaalde mensen. Iedereen hier komt ergens vandaan en iedereen hier heeft een verhaal en zoals je vaak doet, werd ik een deel van hen en zij van mij. Liedjes over vrienden die al lang verdwenen zijn, geliefden, dansers, junkies, ... Ik wilde ze allemaal schrijven en dat deed ik.

ALBUM RELEASE SHOWS

  • 4/3/20: Arenberg – Antwerpen
  • 5/3/20: AB – Brussel
  • 6/3/20: Handelsbeurs - Gent
  • 24/4/20 Mezz – BREDA

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over