en bouwt er een gemiddeld feestje

Een plein met een dak erop. Nee, een hangar waar iemand ooit een tapinstallatie was vergeten weghalen na een beurs voor IT'ers. Dat is Paleis 12, dat is waar Major Lazer vrijdagavond moest knallen. Dat is een beetje zoals aan Kevin De Bruyne vragen om zijn kunstjes te tonen op een kasseibaan.

U snapt al dat Major Lazer geen verpletterende indruk maakte in Paleis 12 en dat dat voor een groot stuk aan de zaal lag. Op gras had het gemajorte beter tot zijn recht gekomen, net zoals De Bruyne. Maar het was niet alleen de zaal waar het roze schoentje knelde, ook de set was voor het gras van Pukkelpop bestemd, niet voor een uitgehold betonblok.

Het leek alsof Major Lazer de zaal op voorhand al verkend had en wist dat er maar één manier was om ze zonder kleerscheuren te verlaten: het publiek om de oren slaan met hits. Eigen werk afgewisseld met plaatjes die zowel op een chirofuif als op een trouwfeest werken, een formule die het opeengepakte publiek wel aan het dansen kreeg. Get Free, Jump Around van House of Pain. One van Swedish House Mafia en Bumayé. Zelfs een pas aan beide heupen geopereerd besje zou moeite hebben om haar bubble butt niet te shaken.

Er was een aparte reactor van Tihange afgehuurd voor de lichtshow en regelmatig werd er een dot CO2 of confetti de zaal in geblazen, factoren die er mee toe bijdroegen dat het echt nog wel feest werd in Paleis 12. Maar diezelfde factoren konden jammer genoeg niet volledig camoufleren dat de militaire eenheid geen groot manoeuvre uitvoerde.

Kleiner is fijner
Major, als je dit leest: kies volgende keer weer voor een compactere concertzaal. Waar je je klasse kan laten zien en je niet moet teruggrijpen naar de truken van de foor om een op voorhand gedoemd optreden toch te redden. (Paleis 12, als je dit leest: een toog met vijf jobstudenten erachter voor een paar duizend man, hoelang is daarover nagedacht?)

Major Lazer in Paleis 12 was goed, maar niet verbluffend. Was zijn lerares in de zaal, ze gaf hem een zes met de woorden: "alle andere kinderen zouden hier een acht voor krijgen, maar jij krijgt een zes omdat ik weet dat je véél beter kan". Lazer, volgende keer beter! (Jochem Maes)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Major Lazer
Datum: 
2 Oktober 2015
Locatie: 
Paleis 12
Meer over