Els Verhaeren

“Één plaatje en tien showtjes”, dat waren de plannen toen bassist Joey Bruers en gitarist Ruud Jolie met het Maiden uniteD project begonnen (een idee dat bij Joey Bruers al veel vroeger ontstond voor een speciale Iron Maiden Fan dag). Het aantal ‘showtjes’ zal dit jaar het tienvoud van dat oorspronkelijke plan evenaren en ondertussen is de band al aan hun derde album Remembrance toe van hun akoestische interpretaties van de songs van Iron Maiden, dé iconen van de heavy metal! Bruers en Jolie zijn samen met zanger Damian Wilson de vaste waarden van Maiden uniteD, de andere muzikanten zijn al eens gewijzigd door dat ze het te druk hadden met andere groepen. Op deze nieuwe plaat zorgt Stef Broks (Textures) voor drums, Huub van Loon (Dearworld, Barry Hay) voor piano en Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten) speelt op het Hammond orgel.

Maiden uniteD heeft op de albums ook nog altijd enkele gasten die mee zingen/spelen, zo waren dat o.a. Anneke Van Giersbergen op Mind The Acoustic Pieces en Perttu Kivilaakso (Apocaliptica) op Across The Seventh Sea. Het nieuwe Remembrance heeft ook weer heel wat gasten op zang: Wudstik zingt samen met Marcela Bovio (Stream of Passion) op Aces High. Marcella speelt ook viool op Still Life '15 (dit nummer stond ook al op het eerste album). Verder kwamen er ook twee “oud” Iron Maiden zangers mee werken aan de plaat. Maidens eerste zanger Paul Di’Anno zingt op Prowler en Blaze Bayley nam de vocals van Futureal voor zijn rekening. Zeker genoeg stof om ons weer nieuwsgierig te maken naar deze nieuwe plaat, dus gingen we vorige vrijdag naar W2 poppodium in Den Bosch (NL) waar het album werd voor gesteld.

Opwarmers van dienst waren de mannen van Chapter 7. Deze band deed vanaf de eerste noot denken aan Nirvana Unplugged. Ze speelden ook akoestisch en de zanger had een mooie ruigere stem. Een mooie opwarmer maar de mensen werden pas echt wild wanneer Maiden uniteD’s podiumbeest Damian Wilson het podium op kwam na een lange instrumentale intro (akoestische gitaar). Ze begonnen met het nieuwe Strange World, de eerste single van het album. Eentje dat we tot nu toe nog nooit live hoorden, maar al direct knalde. Nieuwe nummers, zoals Charlotte The Harlot, werden afgewisseld met oude MU nummers zoals The Trooper en 22 Acacia Avenue, waar het publiek tenvolle van genoot en mee zong.

Voor de voorstelling van het nieuwe album had Maiden uniteD enkele van hun gastartiesten mee en Wudstick was daar eentje van. Hij bracht The Evil That Men Do, dit nummer verscheen al eerder op een MU album maar staat in deze versie bij op de single Strange World. Wudstick is een Nederlandse hip-hop/rnb artiest, maar zijn stem was heel passend voor deze song. De man kan duidelijk zeer verschillende genres aan.

Blaze Bailey & Paul Di'Anno waren er niet bij, maar Damian Wilson zorgde tijdens hun nummers voor de zang en daar was iedereen blij mee. Met de Engelsman is er altijd super veel plezier. Hij heeft één van de mooiste stemmen en hij heeft originele bindteksten, die nooit hetzelfde zijn maar het publiek altijd doen lachen.

Huub van Loon, eigenlijk de pianist van Maiden uniteD, kwam ook een nummer zingen. Tijdens een boottrip richting Ierland, had de rest van de band Huub betrapt aan piano én zang en zodus moest hij nu ook voor MU eentje zingen. Dat werd Burning Ambition, een nummer dat in 1980 verscheen als tweede nummer op de Iron Maiden single Running Free.

De Mexicaanse Marcela Bovio was er ook en kwam samen met Wudstick Aces High zingen. Haar bijdrage op viool zorgde voor een 2015-versie van het nummer Still Life.

Als we al stelden dat het met Damian Wilson altijd lachen is, wel dan kan je wel stellen dat het soms ook wel ‘je hart vasthouden’ is. De man doet al eens graag aan stagediven, maar daar is hij op terug gefloten. Deze keer had hij er niets anders op gevonden dan in de nek van onze FVM fotograaf te kruipen en een toertje door het publiek te doen. Verschillende mensen in het publiek stonden een beetje in paniek klaar om de twee op te vangen moesten ze samen een duik maken. Een zeer sterke (en misschien wel toepasselijke) Die with Your Boots On deed deze acrobatentoeren al snel vergeten.

Alle gasten kwamen terug mee op het podium en brachten samen Wasted Years, waarna het concert er jammer genoeg op zat. Maiden uniteD staat voor een zeer klassevolle tribute aan hun helden van Iron Maiden en is daarom een zeer grote aanrader voor alle metalfans. Later dit jaar trekt de band terug rond met hun nieuwe show. Check www.maidenunited.com voor de juiste data en plaats!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: