Els Verhaeren

Iron Maiden op Rock Am Ring Duitsland of Maiden uniteD in een café in Brussel? We mochten ze dit jaar beide doen maar kiezen tussen de twee is geen optie. Het grootse van een Iron Maiden show op een groot festival is een hele belevenis, maar de Maiden uniteD shows in de kleinere clubs zijn dat zeker ook. Vorige donderdag konden we nogmaals gaan genieten van een Maiden uniteD show in DNA in Brussel en genieten is dan echt wel het goede woord.

De mannen van Maiden uniteD zijn ondertussen al twee full album ver met hun akoestische versie van de Iron Maiden songs en ze zijn ook aan't werken aan nieuwe songs. We waren dus heel erg benieuwd of we daar al iets van zouden horen in Brussel, maar bleven wat dat betreft een beetje op onze honger zitten. Misschien dat de afwezigheid van gitarist Ruud Jolie daar voor iets tussen zat. Hij zit namelijk in Amerika met Within Temptation en werd voor deze keer vervangen door Tom Sikkers. Bassist Joey Bruers en zanger Damian Wilson, die samen met Ruud al van in het begin bij Maiden uniteD zijn, werden verder nog vergezeld door drummer Dirk Bruinenberg en toetsenist Huub Van Loon.

Nog geen nieuwe nummers dus, maar een Maiden uniteD show is nooit twee keer hetzelfde. Ook al brengen ze dezelfde liedjes, die nog altijd even goed klinken, Damian Wilson zorgt altijd voor een verrassende, vaak grappige, noot tussen de nummers door. De nummers die ze brengen mogen dan origineel van Iron Maiden zijn, en herkennen doe je ze ook wel, maar toch zijn ze anders. Soms zacht en raken ze vaak een gevoelige snaar in je lichaam waardoor je kippenvel krijgt, maar ze gaan ook vaak stevig door. Daar is ‘Revelations’ een perfect voorbeeld van. Als Damian zingt in de rustige stukken, komt het haar op je armen omhoog, maar tijdens de instrumentale stukken geven ze er een goeie lap op.

Iron Maiden is overweldigend op een groot podium, maar Maiden uniteD blaast je omver met intimiteit. Wij blijven zeer benieuwd naar wat ze nog voor ons in petto hebben met het nieuwe materiaal en hopen daar volgend jaar iets meer van te horen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over