15 jaar. Als jongeling is het een mooie leeftijd om de wijde wereld te ontdekken en met je beste vrienden op een festival te belanden waar je Magnus ontdekt. Wie 15 werd in 2003 had misschien de film ‘Any Way the Wind Blows’ gezien, de eerste prent van dEUS-frontman Tom Barman. Daarin, muziek van het prille Magnus, de muzikale liaison tussen Barman en techno-DJ CJ Bolland. De single ‘Summer’s here’ zette Magnus op de kaart en bepaalde de zomer. Lekkere elektro-pop zoals je die maar weinig hoorde.

Het daaropvolgende album ‘The Body Gave You Everything’ groeide uit tot een cultplaat. Opvolger ‘Where Neon Goes to Die’ zette Magnus in heel Europa op de kaart. Bolland en Barman schaarden een live-band rond zich – met onder andere Tim Vanhamel, Christophe Claeys ... – en speelde de Europese festivals.

Anno 2017 eindigt Magnus in schoonheid met de EP ‘Look at us now’. De gelijknamige vooruitgeschoven single was al een lekker voorproefje. En een soortement van finale intentieverklaring. “Maar er staan nog leuke dancerkes op de EP”, aldus een enthousiaste CJ Bolland. “We go out with a bang.”

Over het stoppen van Magnus zijn zowel CJ Bolland als Tom Barman formeel, het heeft niets te maken met -wat men in creatieve middens dikwijls zo pleegt te noemen- creatieve meningsverschillen of het botsen van de ego’s, maar alles met tijd en het opzoeken van opnieuw opflakkerende passies. Bij Barman is dat film, bij Bolland is dat techno. Beide bleken niet lang meer verenigbaar. De vooruitgeschoven single gaf al aan waar het de heren om ging: een mooi orgelpunt afleveren. Na ‘The Body Gave You Everything’ (2004) en ‘Where Neon Goes to Die’ (2014) verschijnt op 24/11 de EP ‘Look At Us Now’ en op 15/12 nog een ‘Best Of’-als kers op de taart. Op 7 december 2018 verzamelen de Magnus Allstars nog een laatste keer on stage in de AB.

“Ik kan terugblikken op een fantastisch muzikaal parcours,” aldus Barman, “maar het is nu tijd voor iets anders. Werchter 2015 was bijvoorbeeld fantastisch. Trouwens, ons werkritme is traag, en kostelijk. En je moet rekenen dat je met een nieuwe plaat alweer 2 jaar verder bent voor je aan andere dingen toekomt. CJ en ik blijven wel samenwerken, maar niet meer als Magnus. Ik heb eerst nog een nieuwe plaat met TaxiWars, een nieuwe film en de doorstart van dEUS in mijn agenda staan. Er bleef voor Magnus gewoon té weinig tijd over. En laat tijd nu net cruciaal zijn: wij zijn het als veertigers gewend een studio in te duiken en alles live op te nemen, maar dat is een heel tijdrovend en kostelijk proces. Die jonge producers vandaag gebruiken samples en werken veel sneller. Electropop en r&b: it’s a young man’s thing. Mochten we aan ons tempo werken, dan lag onze volgende plaat pas in 2024 in de winkel.”

Bolland: “We voelen allebei dat we met Magnus voorlopig uitverteld zijn. Ik ga me terug volledig op mijn techno-producties concentreren. Ik heb onlangs een nieuwe studio gebouwd, en ben helemaal klaar om er tegenaan te gaan, ook al omdat de technoscène zich nu op een plek bevindt waar ik me helemaal in kan vinden. Ik heb de laatste jaren ook leuke contacten gelegd in Hollywood, vooral met mensen die beroepsmatig met soundtracks bezig zijn. Wie weet komt daar iets uit de bus. Maar we zijn nog niet helemaal weg: we doen er alles aan om al dansend het hoofdstuk te kunnen afsluiten.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over