Tijdens Maanrock in Mechelen komt er opnieuw een podium op het charmante binnenplein van het Hof van Busleyden. Vorig jaar verraste het stadsfestival er met een klassiek podium. Dit jaar komen daar twee nog opvallende vernieuwingen bij. Voor het eerst krijgt Maanrock een jazzavond. En elke dag wordt de aftrap van het stadsfestival gegeven met een beiaardconcert in thema.

Net als vorig jaar verzorgt Casco Phil op zaterdag een veelbelovend klassiek programma. De Mechelse harmonieën, fanfares en brassbands treden aan op zondag. “Na het succes van vorig jaar waren we vastbesloten om het Hof van Busleyden opnieuw als locatie te integreren in Maanrock”, vertelt Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Maar het gratis stadsfestival trekt dit jaar nog meer registers open. De Jazzzolder, NONA en Cultuurcentrum Mechelen zorgen voor een straffe jazzavond op vrijdag. En jawel, dit jaar zijn er ook beiaardconcerten in samenwerking met vzw Toren en Beiaard. Niet alleen de beiaard van de Sint-Romboutstoren, maar ook de beiaard van het Hof van Busleyden krijgen een belangrijke rol toebedeeld …

“Op die manier maken we van Maanrock nog meer een verhaal van en voor iedereen. De samenwerking met Mechelse partners is een rode draad doorheen heel De Zomer is van Mechelen. Door nu ook met de jazz- en beiaardpartners in onze stad samen te werken versterken we dat nog”, aldus Kristof Calvo.

Ook Cultuurschepen Bjorn Siffer kijkt erg uit naar de twee nieuwkomers in het Maanrockprogramma. “De komende jaren wil ik waar het kan bruggen bouwen tussen feest en cultuur. Met het programma in Busleyden doen we dat heel duidelijk: niet alleen met het programma, maar ook de locatie, de tuin van ons toekomstig stadsmuseum. Mechelen kent een groeiende jazzscène en een beiaardtraditie van wereldklasse. Door hen een plek te geven op Maanrock dragen we deze troeven uit naar een breed publiek.”

Jazzcontest @ Maanrock

Vrijdagavond bundelen de Jazzzolder, NONA en Cultuurcentrum Mechelen de krachten voor een jazzluik. Dat Mechelen jazz ademt, moeten we na 10 edities Jazzathome, vele jaren Jazzzolder en BRAND!, new jazz festival, niet meer vertellen. Jazz is een aanstekelijk virus dat deze zomer nu ook Maanrock inpalmt.

Jazzzolder organiseerde al twee keer de JazzContest Mechelen als aanloop naar hun festival Jazzathome. Voor deze editie slaat Jazzzolder voor het eerst de handen in elkaar met NONA, Cultuurcentrum Mechelen en mmMechelen Feest. Jonge musici en bands kunnen tot 12 juli 2015 hun demo’s insturen via de website www.jazzcontestmechelen.be. Een professionele jury zal vier finalisten selecteren die het beste van zichtzelf kunnen tonen. Op vrijdagavond 28 augustus spelen deze lucky four i.h.k.v. Maanrock de finale van JazzContest Mechelen 2015 in het prachtige en intieme kader van het Hof van Busleyden. De finalist van JazzContest Mechelen 2015 gaat niet alleen met een mooie trofee, maar vooral ook met een reeks optredens én een opnamedag in een professionele studio naar huis.

Het Maanrock jazzprogramma wordt afgesloten met een bekende naam. De eerste keer dat Maanrock jazz aanbiedt zal het publiek dus kunnen genieten van jong talent en een gevestigde waarde.

Beiaard

Toren en Beiaard vzw laat deze zomer niet alleen elke maandagavond de beiaard weerklinken. Ook op Maanrock zal de beiaard dit jaar een prominente plek innemen. Een primeur!

Op zaterdag kun je tussen 12u en 14u uitgebreid genieten van een uitmuntend beiaardconcert verzorgd door Audrey Dye. Zij behaalde in 2014 de Prix de la Tour d’Or (eerste prijs) in het Concours pour Jeunes Carillonneurs, georganiseerd door Saint-Amands-les-Eaux. Audrey Dye is stadsbeiaardier van Wavre sinds november 2012 en co-titularis van de beiaard in het belfort van Mons sinds 2010. Momenteel studeert ze aan de Beiaardschool van Mechelen.

Maar daar blijft het niet bij. Dit jaar geeft de beiaard van de Sint-Romboutstoren het startschot van élke Maanrockdag. Jazz op vrijdag, pop op zaterdag en kinderliedjes op zondag. Via een online poll kan het publiek binnenkort zelf kiezen welke deuntjes het wil horen.

Bjorn Siffer: “Op deze manier willen we de beiaard voorstellen aan een breder publiek, jong en oud. De beiaard als een modern, volwaardig en veelzijdig instrument. Onze beiaardcultuur werd vorig jaar erkend door Unesco. De Stad Mechelen wil zich internationaal profileren als toonaangevende beiaardstad. We genieten internationale faam mee dankzij de Koninklijke Beiaardschool en de programmatie van de vzw Toren en Beiaard. Met een kwaliteitsvolle programmatie, opgefriste communicatie en publiekswerking willen we een nog breder publiek warm maken voor de pracht van onze Mechelse klokken. Daarom geven we de beiaard dit jaar een prominente rol in Maanrock ... Met Maanrock grijpen we hét geschikte evenement aan om de baseline ‘Mechelen hart voor beiaard’ uit te dragen.”

Casco Phil

Op zaterdag, tussen 14h en 21h, brengt Casco Phil een afwisselend programma in verschillende bezettingen en gunt ze het publiek een zeldzame blik ‘achter de schermen’ door de open repetities.

In de namiddag kan het publiek genieten van ‘Van Bach tot vandaag’. Dit concertprogramma neemt ons mee op een rollercoaster die vertrekt bij het begin van de tonale muziektaal bij Bach, doorheen de volle ontwikkeling van de klassieke muziek en voorbij het imploderen van diezelfde tonaliteit bij Schönberg en zijn discipelen. De intieme en transparante bezetting van drie strijkers in een kamermuziekbezetting laat bovendien toe om de muziek in al haar puurheid te beleven.

Afsluiten doet het orkest in volle bezetting met een bruisend en zomers concert én met een ware ‘Reis rond de wereld’ met werk van Grieg, Tartini, Mozart, Bartok, Gerschwin, Piazzolla, Mendelssohn en andere roemrijke componisten.

Kristof Calvo: “Het succes van Casco Phil op Maanrock vorig jaar toont aan dat klassieke muziek haar terechte plaats heeft op dit festival en perfect past naast de andere podia.”

10 HaFaBra’s

Op zondag is het de beurt aan de harmonieën, fanfares en brassbands uit onze contreien. Vorig jaar is maar al te goed gebleken dat dit werkt. Mechelen heeft immers een rijke HaFaBra-traditie. Tien verschillende verenigingen zorgen voor een gevarieerd en evenwichtig aanbod. Ambiance verzekerd, zoveel is zeker.

Meer info binnenkort op www.maanrock.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over