Vrijdag 23 t.e.m. zondag 25 augustus wordt het centrum van Mechelen drie dagen lang het walhalla van de muziek. De 23ste editie van Maanrock biedt voor elk wat wils. De organisatie onthult vandaag de volledige affiche met hoofdact Arsenal, een nieuwe samenwerking met de Vleeshalle, de geboorte van het Mechels Podium en de finalisten van de Maanrockrally.

Ondertussen is het muziekfestival Maanrock uitgegroeid tot een totaalconcept waar niet alleen bekende bands op het podium staan maar waar ook ruimte wordt gegeven aan sterk én jong opkomend talent. Het festival zorgt niet alleen voor een weekend vol muzikale parels maar door verschillende Mechelse samenwerkingen ervaart de festivalbezoeker ook culinaire sensaties en is er plaats voor lokaal theater.

“We zijn heel trots op de affiche van deze editie. Onze programmatoren hebben een ijzersterk programma bij elkaar gepuzzeld. Met nu ook nog Arsenal, Intergalactic Lovers en andere toppers wordt dit een muzikale topeditie. Maar Maanrock is nog veel meer dan alleen muziek. Met een Mechels Podium bundelen we lokale initiatieven met extra aandacht voor jong talent. We zetten ook een unieke samenwerking op met de Vleeshalle, zodat de Maanrock-bezoeker de nieuwe toplocatie in onze stad zeker leert kennen”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

Sterkste affiche ooit

Zowel aan het Groot als het Feest Podium mag je een waanzinnig divers muziekprogramma verwachten. Drie dagen feest en ontdekking verzekerd!

Op zaterdag krijg je aan het Groot Podium de Belgische topband Arsenal, het voorbije weekend nog op de wei van Werchter. Ze staan bekend om hun uitmuntende livereputatie en brengen een mix van elektronica, pop en exotische ritmes. Meermaals uitverkocht in de Brusselse AB en ook de Antwerpse Lotto Arena liep helemaal vol. Met hun verschillende muziekstijlen, bezorgen ze je een stomend concert. Maar er is nog veel meer. Op deze tweede festivaldag worden ook Intergalactic Lovers, Discobaar A Moeder, Ertebrekers, Sons en de winnaar van de Maanrockrally 2018 Sauvage toegevoegd aan de affiche.

Op zondag presenteert de stage een brede waaier aan muziek voor jong én oud met Kabouter Plop, Radio Oorwoud en Radio Rommy die voor de allerkleinsten de aftrap geven. Vervolgens zijn De Romeo’s, Yevgueni, BLØF, Milow en Radio Botanique aan de beurt.

De crème de la crème uit de Vlaamse dj-scene krijg je geserveerd aan het Feest Podium – met ook dit jaar heel wat aandacht voor hiphop. Start je festivalweekend op vrijdag op de IJzerenleen met DJ Licious, Jebroer, Glints, Masai & The Roots, Catwar & Lilihel en de winnaar van de DJ Rally 2019. Afsluiten doen we die avond met de crazy, oldskool bangers van Yves Deruyter. Dit jaar viert hij het 35-jarig bestaan dus een speciale feestset wordt het ongetwijfeld.

Uitslapen kan de dag nadien want het Feest Podium opent op zaterdag om 18 uur met C-man en Gustaph om je weer in de mood te brengen voor het deel II. Het geweldige succes van vorig jaar geeft ons geen andere keuze om ook dit jaar opnieuw met het concept van Versuz On Tour te werken. Dj’s van dienst zijn Dave Lambert, de talentvolle Lady S, Delafino, Peter Luts en de iconische Tocadisco. Deze dj’s worden vergezeld van Saksoen MC Yanto.

Op zondag 25 augustus geniet je op de IJzerenleen bijna drie uur lang van de funky beats van Motown Mechelen. Voor wie de mannen van SLM niet kennen, dan is het hoog tijd! Dit geweldige duo brengt je helemaal in de sfeer tijdens de vooravond van de laatste festivaldag. Daarop volgen Martha Da’ro, Zohra, Axel Haube en Jones & Stephenson (live). De derde en meteen ook laatste festivaldag wordt aan het Feest Podium afgesloten met een topper van formaat. The Man with the Green Mask of ook wel gekend als Dr. Lektroluv!

Nieuwe samenwerking met de Vleeshalle

Maanrock kent sinds vorig jaar ook een extra culinaire dimensie, de Smaakmakers. In 2018 kleurde ze nog verschillende pleinen, dit jaar brengen we ze samen naar de Smaakstraat. De Maanrock Smaakmakers werken met kwaliteits-, lokaal- én seizoensgebonden producten. Geen typische festivalkeuken maar net dat ietsje meer waarbij de festivalbezoeker kan genieten van culinaire en inventieve gerechten. Met de komst van de gloednieuwe Vleeshalle was dit meteen ook perfect om een nieuwe lokale partner te betrekken tot de Maanrockfamilie. Niet enkel de Vleeshalle indoor maar de hele straat wordt ondergedompeld door Smaakmakers. Een explosie van smaken die samenkomen, dus zeker een bezoekje waard tijdens het festivalweekend. Ook Kevin Goos is erg tevreden met deze samenwerking: "Het is fijn om met de Vleeshalle dit jaar tijdens Maanrock samen te werken. Met de Smaakstraat maken we er een heus smaakvol paradijs van. Hier ontdek je inventieve gerechten en culinaire parels uit de Mechelse regio".

Wil je graag een van onze Smaakmakers 2019 worden? Schrijf je ten laatste in op 16 juni via deze link.

Nieuwe stage ‘Mechels Podium’ krijgt een plaats op het Cultuurplein

Met het lokale talent dat in eigen stad te vinden is, over alle muziekgenres heen, is het hoog tijd voor een echt Mechels podium. Op vrijdagavond staat er jazzmuziek op het programma met de alom bekende talentenwedstrijd: de JazzContest. De finalisten van deze wedstrijd worden op 30 juni bekend gemaakt. De hoofdact die avond Mâäk Quintet. Meer dan 20 jaar geleden ontstaan als een klassiek jazzkwartet rond trompettist Laurent Blondiau is deze band vandaag uitgegroeid tot een veelzijdig collectief. Noem ze maar één van de meest avantgardistische jazzformaties in België.

Op zaterdag aan instrumenten geen gebrek want dan geniet je van de lokale harmonieën, fanfares en brassbands. Zij zorgen een hele dag en avond voor de nodige ambiance op het Cultuurplein! In de avond is het de beurt aan Café Malvine die je trakteert op echte Mechelse acts met o.a. als headliner Günther Neefs. Maar ook Anneke Geschier, Lies Van Lammeren, Chloë Van der Vieren, Kris Steenackers, Jeroen Verwaetermeulen & Karl Goossens, Harry Francis, Keith Canvas, Billie Kawende and brothers en Peter 'Roekie' De Roeck.

Op de laatste festivaldag maken we opnieuw plaats voor nog te ontdekken talent en experiment. Het startschot wordt gegeven met een free podium, i.s.m. Laaghangend Fruit en Café Malvine. Een platform waar jong of minder jong talent een plaats krijgen. De namiddag wordt ingezet met de Maanrockrally. In de voorbije maanden werden drie voorrondes georganiseerd en daaruit werden zes finalisten geselecteerd die kans maken op de hoofdprijs. Apparently Not, Breakfast At Midnight, Frantzis, Moody Mae, Twin Pixie en Wijsneus strijden namelijk dit jaar voor een plek op het Groot Podium in 2020. Tot slot krijg je twee headliners zijnde Pothamus en Psychonaut. “Maanrock is heel populair bij jong talent en jong talent is voor ons stadsfestival heel belangrijk. We merken dat de lat elk jaar hoger ligt, we gaan dus echt wel veel kwaliteit te zien krijgen bij de finale op Maanrock”, aldus schepen van Jeugd, Abdrahman Labsir.

De Botermarkt wordt opnieuw het walhalla van de techno

Na het succes van vorig jaar is een samenwerking met de drie Mechelse organisaties Lunar, Metadrome en Kurabu niet uit de weg te gaan. De Botermarkt krijgt voor één weekend een andere naam: de Koer. “De Koer schakelt dit jaar nog een versnelling hoger. Met de drie lokale organisaties zijn we erin geslaagd internationale namen te klissen die binnen het circuit hoog aangeschreven staan. Ook het podium krijgt een volledige make-over om de Koer-ervaring nog unieker te maken”, aldus Jan Straetmans. Vrijdag staan Michael Klein (DE), Pelace (live), Double U Jay en Delivery Guy klaar voor een stevig techno-feest. Op zaterdag is het de beurt aan Betonkunst (NL), Animistic Beliefs (live, NL), Hill men en de dj’s van Lunar. Op zondag wordt met een knaller afgesloten met niemand minder dan de Britse Jamie Tiller, Konna, Exalt, Spacekar en de Kurabu dj’s. Drie dagen lang serveren ze niets anders dan een kwalitatieve mix van techno, acid, house, disco en electro.

Hét speelparadijs in Rommy’s Zomertuin

Rommy mag absoluut niet ontbreken tijdens Maanrock. Zo kunnen de kleinste festivalbezoekers hun beste danspasjes laten zien op de zalige muziek van Kabouter Plop, Radio Oorwoud en Radio Rommy. Vervolgens is de Sinte-Mettetuin dé place to be want daar genieten de kleinsten met volle teugen van allerlei animaties. Maar ook de mama’s en papa’s weten zich bezig te houden in deze oergezellige tuin.

Theater en dans mogen ook niet ontbreken…

De Theatertuin in het Moreelshuis, i.s.m. de Mechelse vzw Sjarabang, is intussen niet meer weg te denken van Maanrock, en terecht. Elk jaar presenteerden ze ons een programma om van te smullen en ook dit jaar zal het niet anders zijn. Traditiegetrouw verzorgt Sjarabang vzw het volledige programma van deze tuin. Drie dagen lang geven ze het beste van zichzelf met een combinatie van hartverwarmend theater en muzikale intermezzo’s. Een bezoekje waard als je het ons vraagt.

Maar ook dansen op de meest zwoele nummers is mogelijk dankzij het Dansplein op zondag 25 augustus. Dansscholen Salsa Titanico en El Ardoroso verrassen je met initiaties en een heus dansfeest. De Vismarkt wordt die dag het epicentrum van Salsa, Tango en Bachata. Waag je aan een dans met je partner op deze prachtige locatie.

Maanrock is de kers op de zomertaart

Van 23 t.e.m. 25 augustus wordt het centrum van Mechelen een heus dansplein. Maanrock brengt niet alleen de top van de muziek naar deze prachtige Dijlestad maar ook door de vele samenwerkingen met lokaal verankerde partners op de andere pleinen is het genieten geblazen van begin tot einde. Dé ideale afsluiter van een onvergetelijk en hopelijk zonnige festivalzomer. Na Maanrock is het nog lang niet gedaan want dan gaat de Zomer is van Mechelen nog verder t.e.m. 21 september met een resem aan zomeractiviteiten.

NIEUW: Maanrock biedt een gratis festivalapp

Vanaf dit jaar kan de festivalbezoeker vooraf en tijdens het muziekfestival de Maanrock-app gratis downloaden. Zo kan je in aanloop naar en tijdens het festival de line-up, de festivalmap, wedstrijden en nog veel meer meteen raadplegen via de smartphone. Verder kan je een persoonlijke time table opstellen en word je op de hoogte gebracht van de laatste nieuwtjes.

Deze applicatie zal voor zowel Android als iOS beschikbaar zijn en is binnenkort beschikbaar. Hou de Social Media en website van Maanrock goed in de gaten.

Dankwoord voor de partners

Geen Maanrock zonder onze trouwe partners. Jaarlijks mag de organisatie rekenen op mooie samenwerkingen met heel wat verschillende partners. Ook binnen de partnerships hecht de organisatie veel belang aan organisaties van Mechelse bodem. En daarvoor willen wij hen ook enorm hard bedanken voor het vertrouwen als deel van de Maanrockfamilie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over