Veel psychiatrische patiënten krijgen nauwelijks of zelfs helemaal geen bezoek. Dat stelde Luk Alloo vast tijdens de opnames van Alloo in de Psychiatrie, dat vorige week goed was voor 666.000 kijkers en een marktaandeel van 36,3% (VVA 18-54, live +5). “Als je ziet dat broze en kwetsbare mensen met een psychiatrische problematiek openbloeien zodra een bekende over de vloer komt, pleit ik voor wat meer empathie”, aldus Luk Alloo. “Sommige patiënten zijn niet meer de oude of zijn niet communicatief, maar er met een boogje omheen lopen is bedenkelijk. Een mentaliteitsverandering dringt zich op.”

In de aflevering van donderdag 31 maart 2016 ontmoet Luk de 80-jarige Nicole. Zij heeft een psychotische en cognitieve stoornis en krijgt bezoek van haar man. “Ik ben 57 jaar met Nicole getrouwd”, zegt Jozef. “In 1969 is ze ziek geworden en nu is ze al 25 jaar opgenomen in de psychiatrie. Ik bezoek mijn vrouw twee keer per week. Het is niet makkelijk communiceren, want Nicole ziet af en toe andere mensen die er niet zijn en heeft veel fantasie. Maar toch is het mijn plicht om er te zijn.

In tegenstelling tot Nicole bezoekt Evelien (30) zelf haar vrienden. Evelien heeft een dissociatieproblematiek en creëert onbewust persoonlijkheidsdelen. Zij rijdt naar het centrum van Gent, waar ze met haar beste vrienden heeft afgesproken. “Ik weet dat er een risico bestaat dat ik ga dissociëren, maar thuisblijven en niets doen is geen alternatief. Dat is geen leven”, legt Evelien uit. “Het doet er ons niet toe wat Evelien heeft”, reageert een vriend. “Ze blijft ondanks alles onze vriendin.

Tom lijdt aan een bipolaire stoornis en is in het huwelijk getreden met Stefaan. Het koppel is net terug van hun huwelijksreis. “Het gaat momenteel goed met mij”, klinkt het bij Tom. “Als Tom manisch is, slaapt hij niet meer”, getuigt zijn echtgenoot Stefaan. “Dan weet hij niet of het dag of nacht is, begint hij te poetsen en geeft hij veel geld uit.” Tom vult aan: “Ik plaats ook rare berichten op Facebook. Ik bekritiseer mijn beste vrienden, ga veel op café, spendeer veel geld en heb een pak waanideeën. Dan hoor en zie ik dingen die er niet zijn.”

Ilse heeft een dissociatieproblematiek en creëert onbewust nieuwe persoonlijkheidsdelen. Ze is net terug na een dissociatieve fugue, waarbij ze wegloopt uit de instelling. “Ik was een week spoorloos en herinner mij nog een aantal dingen. Ik werd overgenomen door Reus, verbleef in de volle natuur en wandelde veel langs de Schelde. Pas na een week kwam ik uit mijn fugue en heb ik contact gezocht met mensen die de politie hebben gecontacteerd. Ik wens mijn ergste vijand mijn problematiek niet toe.

De 53-jarige Carine kreeg een depressie nadat haar man haar verliet. “Ik heb veel pijn”, geeft Carine mee. “Ik hoop op de dag dat ik de psychiatrie achter mij kan laten, te genezen en gelukkig te worden. Dat hangt grotendeels van mezelf af. Ik moet mijn medicatie blijven innemen en proberen gelukkig te worden.”

Erwin (59) is een gewezen wielrenner die in de psychiatrie is beland. “Ik heb zes jaar in de gevangenis gezeten en zit nu in een instelling omdat ik epilepsie heb en vergeetachtig ben geworden”, zegt Erwin. “Nadat mijn vriendin op 39-jarige leeftijd is gestorven aan borstkanker ben ik een paar jaar zwaar aan de drank geweest. Dat heb ik allemaal moeten verwerken. Momenteel kijk ik uit om zelfstandig te wonen”, getuigt Erwin in Alloo in de Psychiatrie.

De volledige afleveringen van Alloo in de Psychiatrie kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over