De voorbije 12 weken bezocht Luk Alloo 12 Belgen in de gevangenissen van Venezuela, Noorwegen, Bolivië, de Seychellen, Zweden, de Dominicaanse Republiek en Amerika. Voor Alloo in de Buitenlandse Gevangenis nam hij 46 vliegtuigen om in totaal meer dan 120.000 km rond te reizen. Luk sliep tijdens de opnameperiode in 22 verschillende hotels, reed rond in 11 huurwagens, nam 56 taxi’s en werd bewaakt door 24 bodyguards. Vooral de opnames in Venezuela en de Dominicaanse Republiek waren risicovol.

Voor de laatste aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis op donderdag 30 april 2015 vliegt Luk naar Amerika. Daar zitten 2.230.000 gevangenen vast in 4.575 gevangenissen, 160.000 onder hen zijn buitenlanders. Net zoals Rudy. Na een jaar lobbywerk met de Amerikaanse autoriteiten mag Luk Alloo de Vlaming eindelijk opzoeken in de gevangenis van Florida.

Luk neemt het vliegtuig naar Orlando, huurt er een wagen en rijdt nog eens 450 kilometer naar het kleine stadje Madison. Daar ligt de Madison Correctional Institution, waar de 51-jarige Rudy een straf van 50 jaar uitzit voor het plegen van een dubbele moord. Rudy zit al 26 jaar vast en kijkt nog tegen een straf aan van 24 jaar. Als hij vrijkomt zal hij 75 zijn.

In de jaren 80 verliet Rudy Vlaanderen om te gaan werken bij de Belgische Ambassade in Washington. “Ik was homo en wilde België zo snel mogelijk verlaten omdat homoseksualiteit in die tijd een enorm taboe was”, getuigt Rudy. “In Amerika was men breeddenkend en daardoor viel er een enorme last van mij af.” Maar in 1988 ging het mis. “Toen heb ik twee mensen doodgeschoten en werd ik opgepakt voor dubbele moord”, zegt Rudy. “Ik was hiv-positief en in de jaren 80 kon je daar niet lang mee leven. De ziekte speelde mij enorm veel parten. Toen twee mannen mij vroegen seks met hen te hebben heb ik hen doodgeschoten.

Rudy zit al 26 jaar in de cel en kreeg enkel een paar bezoekjes van mensen van het Belgisch consulaat. “De familie heeft mij laten vallen”, getuigt Rudy. “Sinds de dag dat ik ben aangehouden heeft mijn broer mij laten vallen. Ik heb hem verschillende keren gevraagd om mij te vergeven, maar hij geeft geen antwoord. Hij stuurde mij vorig jaar de doodskaart van mijn moeder op, dat was het enige contact met hem. Ik heb alleen nog briefwisseling met zijn vader.”

Rudy kreeg een gevangenisstraf van 50 jaar, maar het kan ook levenslang worden. “Dat kom ik maar te weten als ik exact 50 jaar in de cel heb gezeten”, verklaart hij. “Op de dag dat ik 50 jaar heb gezeten, dat zal in 2039 zijn, komt een parole officer mij zeggen of ik buiten mag of levenslang moet zitten. Dat is ondraaglijk.”

De volledige afleveringen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis zijn na uitzending 4 weken lang gratis te bekijken via vtm.be en via de VTM app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: