Werkelijk álles kan het pad van een politieagent kruisen. Dat wordt vanaf donderdag 15 oktober 2015 duidelijk in Alloo bij de Lokale Politie, waarin Luk Alloo negen politieduo’s volgt in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Dat doet hij met een open vizier en zonder taboes. Luk gaat op pad met wijkagenten, gerechtelijke patrouilles, de dienst slachtofferhulp, verkeersdiensten, interventieploegen en drugsteams in de politiezones Westkust, Gent en Rupel.

Net zoals in Alloo bij de Wegpolitie – dat vorig jaar nog 849.000 kijkers wist te boeien en goed was voor een marktaandeel van 41,4% (VVA 18-54, live +6) – portretteert Luk Alloo de lokale politieagenten tijdens hun werk en schetst hij een eigenzinnig beeld van de persoonlijke betrokkenheid van de politiemensen. In Alloo bij de Lokale Politie wordt duidelijk dat de politie meer om het lijf heeft dan een kepie en een fluitje alleen.

Ik start altijd vanuit een persoonlijke interesse en met open vizier aan een televisieavontuur”, vertelt Luk Alloo. “Zo ook nu bij de reeks over de Lokale Politie. Oorspronkelijk was het idee om een paar interventies van enkele eenheden in beeld te brengen, maar de bezieling en het professionalisme van deze lokale agenten verleidden me tot een reeks die helemaal aan hen gewijd is. Politieagenten zijn voor mij niet meer een kepie en fluitje alleen. Ze zijn socioloog, psycholoog, maatschappelijk assistent en zorgverlener. Dankzij deze reeks, waarvoor ik dag en nacht heb kunnen meeleven met agenten, is mijn kijk op de burger én de politie wezenlijk veranderd. De acties van de Lokale Politie tonen een waarachtige spiegel op de samenleving in al zijn facetten.

Aflevering 1 op donderdag 15 oktober 2015 om 21.40

In de eerste aflevering van Alloo bij de Lokale Politie leert Luk Alloo enkele politieduo’s kennen en volgt hij hen tijdens hun diensturen. De lokale politie weet nooit op voorhand met welke situatie ze geconfronteerd zullen worden. In Oostduinkerke wordt een jongeman op een te snel rijdende bromfiets tegengehouden. Het blijkt om een opgefokte scooter te gaan. In plaats van de wettelijk toegelaten 25 km per uur, rijdt de man na onderzoek op de rollentestbank 48 km per uur. De politie moet kordaat optreden.

In Gent probeert de wijkagent een burenconflict op te lossen. Twee buurvrouwen hebben een discussie over sigarettenpeuken die de ene buur op het afdakje van de andere vrouw achterlaat. De agent praat met beide partijen en probeert het probleem op te lossen. Nog in Gent volgt Luk een politie-eenheid die, vergezeld van een drugshond, enkele cafés bezoekt. In de rokersruimte achterin het café blijkt het afzuigsysteem niet naar behoren te functioneren. Luk volgt de Lokale Politie ook tijdens de Gentse Feesten, waar de openbare orde-patrouille wildplassers uit het publiek plukt.

In De Panne heeft een oudere dame een winkeldiefstal gepleegd. De politie haast zich naar de plaats van het delict. Een interventieploeg pakt ook drie illegale mannen uit Afghanistan op die zich zonder papieren op het Belgisch grondgebied bevinden.

De volledige afleveringen van Alloo bij de Lokale Politie kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over