De voorbije drie weken volgde Luk Alloo het leven van Benjamin en Philippe in de Boliviaanse gevangenis. In de vorige aflevering van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis was te zien hoe het de twee Belgen vergaat na hun vrijlating. Op donderdag 5 maart 2015 vliegt Luk Alloo naar Venezuela, waar hij een bezoek brengt aan Vlaming Armand. Wanneer Luk geen toestemming krijgt om binnen de gevangenis te filmen, besluit hij undercover te gaan.

In Venezuela zitten 53.000 gevangenen verspreid over 32 gevangenissen. In die gevangenissen is echter maar plaats voor 17.000 gedetineerden. De overbevolking is er dus immens. Gemiddeld 4% van de gevangenen zijn buitenlanders, de Belg Armand is één van hen. Hij zit al meer dan 2 jaar in een cel in de San Antonio-gevangenis op Isla Margarita op verdenking van dubbele moord. “In de Belgische kranten stond dat Armand al veroordeeld is tot 30 jaar voor moord, maar dat klopt niet”, weet Luk Alloo. “Armand zit nog steeds in voorarrest, de rechtbank moet nog een uitspraak doen.

De San Antonio-gevangenis ziet er langs de buitenkant uit zoals alle andere Zuid-Amerikaanse gevangenissen. Het contrast met de binnenkant is echter groot. Meer dan 2.000 gevangenen leven er samen in een heel apart systeem. Binnen de gevangenis zijn geen cipiers aanwezig, de gedetineerden regelen alles zelf. De gevangenis telt vier zwembaden, er lopen vrouwen rond, gevangenen zijn in het bezit van wapens en drankflessen, er vinden geregeld hanengevechten plaats, er wordt gegokt en gedronken…

In de Venezolaanse gevangenissen is het bovendien uiterst gevaarlijk, in 2010 werden liefst 476 gevangenen vermoord. Hier heerst de wet van de sterkste, of van de rijkste. Wie geld heeft, kan zich een cel met airconditioning en satellietschotel permitteren. Drugsbaronnen die hun straf uitzitten worden constant begeleid door gewapende bodyguards. Hygiëne en volksgezondheid zijn er echter amper aanwezig. In dit onheilspellend kader probeert Armand zich te handhaven.

Luk Alloo ontmoet de Venezolaanse vrouw van Armand en zijn advocaat. Wanneer hij geen toelating krijgt om met zijn cameraploeg in de gevangenis te filmen, besluit Luk undercover te gaan. Hij kan Armand interviewen op een binnenplein en in zijn cel. Alloo is de eerste Belg die hij in de gevangenis ontmoet. Armand is hard in zijn analyse. “Het wachten op een uitspraak wordt mij hier te veel, ik denk vaak aan zelfmoord. Ik kan het niet meer aan. Mijn vrouw bezoekt mij drie keer per week, maar dat geeft mij onvoldoende kracht en energie”, getuigt hij.

De volledige afleveringen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis zijn na uitzending 4 weken lang gratis te bekijken via vtm.be en via de VTM app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over