De Seychellen. Voor velen het vakantieparadijs bij uitstek, maar niet voor de Vlaamse Natascha. Zij zit al 5 jaar opgesloten in de vrouwengevangenis Montagne Posée op het hoofdeiland Mahé en moet nog 5 jaar van haar straf uitzitten. Luk Alloo trekt op donderdag 9 april 2015 naar de Seychellen om er Natascha op te zoeken en een blik te werpen op het leven in de vrouwengevangenis.

Op de Seychellen zitten 800 gevangenen verspreid over 3 gevangenissen. Drugscriminaliteit is er een zwaar vergrijp en als gedetineerde kun je niet rekenen op een strafvermindering. Natascha kreeg een straf van 10 jaar en die zal ze effectief moeten uitzitten op 8.000 kilometer van haar familie. Toen Natascha in maart 2010 in haar hotelkamer door de anti-drugsbrigade werd opgepakt, stortte haar wereld in. “Die drugssmokkel was niet verstandig van mij”, getuigt ze in de gevangenis. “Maar ik had schulden, de deurwaarder wilde mij uit mijn huis zetten, ik vreesde het hoederecht over mijn kinderen te verliezen, … Kortom, ik zag het niet meer zitten en ik wilde snel geld verdienen.

Mijn toenmalige vriend heeft mij gestimuleerd om 50 drugsbolletjes van elk 10 gram in te slikken en die via Kenia naar De Seychellen te smokkelen. Ik dacht dat het softdrugs waren, maar eenmaal op de Seychellen vertelde men mij dat die bolletjes gevuld waren met heroïne. Dat was levensgevaarlijk. Als er bolletjes gebarsten waren in mijn maag dan leefde ik niet meer”, vertelt Natascha.

Momenteel zit Natascha als enige blanke Europeaan in de vrouwengevangenis. Het is geen verrassing dat ze het moeilijk heeft zo ver van huis. “Mijn kinderen en mijn moeder - die voor hen zorgt - kunnen mij niet komen bezoeken omdat de reis te ver en te duur is. Ik kan mijn moederrol voor mijn drie kinderen niet vervullen en dat doet enorm pijn. De mooiste jaren verlies ik hier in de cel, ik zie mijn kinderen niet opgroeien, ik heb al meermaals gedacht om uit het leven te stappen. Mijn tranen zijn ondertussen op, ik moet positief blijven. Ik ben nu al even van de antidepressiva af en kan maar één ding zeggen: als ik in 2020 vrijkom, zal ik er proberen zijn voor mijn kinderen.

De volledige afleveringen van Alloo in de Buitenlandse Gevangenis zijn na uitzending 4 weken lang gratis te bekijken via vtm.be en via de VTM app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over