‘Get On The Train’ eerste beschikbare track, volledig album verschijnt 24 mei

Na 500 optredens in binnen- en buitenland en een aantal EP’s met covers en traditionals gaat de Amsterdamse bluegrassband Barnyard Tea voor het eerst eigen werk uitbrengen. Het drietal pakt het direct serieus aan, want met twintig nummers verdeeld over twee delen is ‘Train’ een heus dubbelalbum geworden. De titel is een verwijzing naar traditionele Amerikaanse train songs. Het is ook een terugkerend thema in de songs, soms als stuwend banjoritme, soms figuurlijk waarbij een trein de afstand tussen mensen en plekken verbeeldt en soms letterlijk als nostalgische ode aan de stoomlocomotief. ‘Train’ verschijnt op 24 mei, met ‘Get On The Train’ is nu een eerste single uit.

Barnyard Tea maakt dansbare, rauwe bluegrass en heeft een reputatie opgebouwd met hun combinatie van mooie, meerstemmige zang en energiek spel. Ze arrangeren hun muziek rondom solide samenzang en voor het genre karakteristieke instrumenten zoals mandoline, banjo, dobro, gitaar en natuurlijk de contrabas, met een geheel eigen benadering van de Amerikaanse rootsmuziektraditie.

Edin Najetovic (contrabas, zang), Frank de Boer (mandoline, gitaar, zang) en Joost Abbel (banjo, gitaar, zang) begonnen Barnyard Tea in 2012 vanuit hun gedeelde passie voor bluegrass en rootsmuziek. De band viel al snel op met hun spontane optredens op straat in Amsterdam en niet lang daarna volgden pubs, podia en festivals in de rest van het land en Europa. Sinds de zomer van 2012 speelden ze honderden shows in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Na twee EP's met covers en traditionals uitgebracht te hebben begon de band met het schrijven van eigen muziek, om in de zomer van 2023 met producer Merlijn Verboom en een aantal gastmuzikanten de studio in te gaan. Reinier Scheffer (Bløf, Niels Geusebroek en Yori Swart) speelde mee op gitaar en mandoline en verzorgde backing vocals, violiste Mirte de Graaff (Jasper Schalks en Dieter van der Westen) voorzag de nummers van een country fiddle en Katja Kruit (Bluegrass Bandits en soloartiest) speelde dobro. De opnames resulteerden in twintig nummers die worden gekenmerkt door een sterke live feel en zijn thematisch verdeeld over twee delen: de nummers met een stevige drive op ‘Engine’ en de gevoeligere liedjes op ‘Memories’. Het fraaie artwork is van de hand van Erik Kriek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over