Elke, zangeres van Lucy and the Birds, werd in 2019 ongepland zwanger en liet een abortus uitvoeren om psycho-sociale redenen. Op maandag 7 december, in aanloop naar Wereldlichtjesdag releaset zij de single “(You Are) My Beautiful Goodbye” rond deze ervaring. De opbrengst gaat integraal naar Fara vzw, een organisatie die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Elke deed beroep op hen na haar abortus.

In 2016 vonden er in België 17818 abortussen plaats, in 2017 waren dat er 17257. Dit zijn de recentste cijfers die bekend zijn. Zoveel vrouwen die voor deze beslissing staan, ook vandaag nog, en toch rust er nog steeds een groot taboe op dit onderwerp.

“Mijn verdriet en proces vond een uitweg via mijn muziek. Ik voel ook hoezeer ik in een bevoorrechte positie zit omdat wij als koppel nooit ons verhaal in de doofpot hebben gestoken en altijd open zijn geweest tegen onze dichte vrienden en familie. Daarom wil ik graag een steentje verleggen om het taboe te helpen doorbreken voor anderen, zeker nadat ik via Fara een aantal vrouwen onder hen persoonlijk ontmoette. Zoveel vrouwen die dit moeten doorleven in stilte, het schuldgevoel en de schaamte die dit onderwerp met zich meebrengt. Ik wil hen op zijn minst het gevoel geven ‘je bent niet alleen’.” (Elke)

De single “(You Are) My Beautiful Goodbye” kan je exclusief downloaden via https://lucyandthebirds.bandcamp.com

Om de boodschap van verbinding nog extra kracht bij te zetten ontwierp ze in samenwerking met Noëmie Willemen (le coeur à marée basse) een troostkaart. Iedereen die de single download mag een gepersonaliseerde reactie van Elke verwachten. Via die troostkaart heb je de kans om een teken van troost te geven aan een dierbare. Met Femke Den Hollander ontwikkelde ze bovendien een videoteaser van de single om haar boodschap 'je bent niet alleen' kracht bij te zetten en haar verhaal letterlijk een gezicht te geven om het taboe te doorbreken.

Wie dit initiatief steunt helpt vrouwen en mannen in hun rouwproces rond een onderwerp dat anno 2020 nog zeer gevoelig ligt bij veel mensen.

Fara vzw maakt zwangerschapskeuzes bespreekbaar. Zij zijn een professionele organisatie die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Hun kleine team bestaat uit sterk opgeleide mensen en werkt los van religieuze en politieke overtuigingen.
Fara vzw is er voor vrouwen, koppels en hun omgeving die geconfronteerd worden met een moeilijke keuze. Omdat de zwangerschap ongepland is, omdat de zwangere nog een tienermeisje is, omdat er een prenatale diagnose is vastgesteld bij het ongeboren kind, … Fara vzw begeleidt mensen zowel tijdens hun beslissingsproces voor de keuze als tijdens hun verwerkingsproces na de keuze.

Meer info op www.fara.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: