Kim Gijsbrechts

Afgelopen vrijdag was het alom feest in Antwerpen. Nederlandstalige muziek stond daarin centraal. Zo was het Sportpaleis gevuld met Vlaamse artiesten voor Rode Neuzendag. En stond in de Lotto Arena Nederlands gevestigde eenheid BLØF op het podium. Al meteen een eerste obstakel voor deze Nederlandse groep. Want wat kies je dan als Vlaming? Rode Neuzen dag of BLØF. Wij kozen voor BLØF! En daar hadden we geen spijt van.

Geen tralala of bombastische licht- en spektakelshow deze avond. Enkele wel geplaatste lichtstaven en schermen zorgden voor het visuele aspect, telkens onderhevig aan de muziek. Nederlandse nuchterheid domineerde deze avond. Toch was er wel wat spanning bij de heren. Zo geeft frontzanger/ gitarist Paskal Jakobsen aan dat ze 26,5 jaar hebben moeten wachten vooraleer voor zo een publiek als het onze te kunnen staan. En daar zijn ze duidelijk erg verheugd om. Want ondanks de zeer grote naam die deze Nederlandse poprockband voor zichzelf heeft gemaakt in Nederland, is de doorbraak in België, of eerder Vlaanderen, altijd uitgebleven. Althans tot afgelopen jaar, de samenwerking met Geike Arnaert voor de herwerkte versie van het Duitse ‘Frankfurt Oder’ ‘Zoutelande’, lanceerde de groep in Vlaanderen. Deze monsterhit stond weken op nummer één in de hitparade en zorgde voor bekendheid alom, en uiteindelijk een optreden in de Lotto Arena.

Van die spanning is echter niet veel te merken. Deze professionals beginnen vlot aan hun set met het pittige 'Ego'. De nummers volgen elkaar in snel tempo op en Jakobsen praat de set vlot aan elkaar. Hij verwijst naar zijn broer die in het publiek staat. Niet de enigste Nederlander aanwezig vanavond trouwens. De helft van de zaal wordt door onze Noorderburen ingevuld. Dat maakt dat ook de voor ons minder bekende nummers vlot worden meegezongen. Wij leven ons daarentegen volop uit op de voor ons bekende hitsongs, waarvan als eerste ‘Harder dan ik hebben kan’. En Jakobsen is niet de enigste die zingt deze avond. Het refrein wordt meteen overgenomen door het publiek en doet het emotievolle nummer alle eer aan. En al was de Lotto Arena misschien niet uitverkocht, een 5000 man die de longen uit hun lijf zingen is ook niet min. Bij ‘Holiday in Spain’ neemt pianist Bas Kennis de Engelstalige zang voor rekening. En bij het wonderschone ‘Omarm’ komt Nederlandse rapper Ronnie Flex op de proppen. En alle eer aan deze papa in wording, maar hier verkies ik toch wel de originele versie gezongen door Paskal. Flex was niet de enige gast van de avond. Ook Matthieu Terryn, volgens Jakobsen zanger van de beste band van België, kwam even overgevlogen vanuit het Sportpaleis voor ‘Zachtjes zingen’. Het duet van de avond werd echter tot laatst bewaard. Na de tweede (!) encore – wat overigens wel wat overdreven is, vind ik persoonlijk, roept de band Geike op het podium. Al dansend op ‘Zoutelande’ sluiten we een aangename avond af.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
BLØF
Datum: 
30-11-2018
Meer over