Succesrijke tradities zijn er om in ere gehouden te worden, en dus komt er ook dit jaar weer een metal-dag op zondag 3 augustus. Opnieuw all killers no fillers: levende legende Lemmy met Motörhead die beloofd heeft zijn annulatie van vorig jaar méér dan goed te maken, die andere grote held Phil Anselmo (Pantera) met Down, blackmetal iconen Dimmu Borgir met een speciale 20th anniversary show, voer voor de metal fijnproevers met Devin Townsend Project, en last but not least de terugkeer van België's metaltrots Channel Zero. Dit programma wordt later nog aangevuld. De voorverkoop voor deze dag start meteen, via www.lokersefeesten.be.

Voor dinsdag 5 augustus zijn er geen tickets meer beschikbaar, ook de wachtlijst is afgesloten. Er is enkel nog een beperkt aantal 10-dagen combitickets beschikbaar. Meer info over de verkoop van de 9-dagen combitickets (zonder 5 augustus) en verdere namen voor ons jubileumprogramma volgen later.

Motörhead

Arm Lokeren, zoals de rest van België herdenken ook wij de start van de Eerste Wereldoorlog en net nu - exact 100 jaar na de feiten - zal het gebulder en het lawaai van de toenmalige Duitse kanonnen met gemak overtroffen worden door de verpletterende en trommelvliesverbrijzelende rock'n roll van MOTöRHEAD! Het wordt trouwens tijd dat deze überlegendarische groep op de affiche van de Lokerse Feesten staat want de eerste platen - nog steeds met geen Duits kanon kapot te krijgen - als 'Motörhead', 'Overkill', 'Bomber', 'Ace of Spades' en 'Iron Fist' dateren al van de periode 1977-1982 en sindsdien is Het Trio Der Trio's altijd platen blijven maken. Nog een pluim op hun hoed : net als AC/DC, Slayer of The Ramones is Motörhead eigenlijk een genre op zich en de band rond de verpersoonlijking van het iets minder gezond leven - Lemmy Kilmister - is zonder twijfel de allereerste die zowel de metalheads als punks als eigenlijk de hele beschaafde wereld weet aan te spreken. Toch niet overtuigd? Zoek nog eens de riffs van het almachtige 'Orgasmatron', 'Ace of Spades', 'Killed by death', 'Bomber', 'Motörhead' of het recente 'Hearbreaker' op en zorg dat uw nekwervels niet verschuiven door al dat geheadbang. Hoezo, nog steeds niet overtuigd? Sorry maar dan bent u niet geboren voor rock'n roll en daar is geen medicijn tegen opgewassen. Ga met de treintjes spelen of zo. Aan de mensen die Motörhead voor het eerst live ondergaan en geen oordopjes gebruiken : uw boze oorarts hoeft ons niet te bellen, we hebben u immers gewaarschuwd. En om alsnog te eindigen met de Groote Oorlog: Nederland was destijds neutraal maar deze keer zullen de kerktorens van vlakbij gelegen gemeenten als Terneuzen of Hulst daveren tot een diplomatieke rel dreigt, Motörhead speelt ten dans in Oost-Vlaanderen en we zullen het verdorie allemaal geweten hebben.

Down

We schudden altijd meewarig het hoofd als we aan een toog iemand horen opscheppen tegen jongere metalheads over hoeveel beter de metal in de jaren '80 en '90 wel was, tot blijkt dat de grote mond niet eens het oppermachtige Pantera heeft live gezien. Pantera op een podium, dat was een tsunami van angstaanjagend lawaai en ongelofelijke kick ass gitaarriffs, muziek die mensen letterlijk gek kon maken door z'n agressie en onbeschrijfelijke intensiteit. Hoe en waarom Pantera uit elkaar is gevallen leest u wel in de gespecialiseerde pers maar het goeie nieuws is dat de levensgevaarlijk ogende zanger annex brulboei Phil Anselmo nooit is gestopt met muziek maken, onder meer met z'n project DOWN. Kenners weten na het lezen van de line-up - Jimmy Bower van Crowbar, Pepper Keenan van C.O.C. - al genoeg: heavier kan een band bijna onmogelijk klinken en wie Down niét kent: leg eerste cd 'NOLA' (1995) eens op en onderga openingstrack 'Temptation's Wings', zo hebt u meteen een idee hoe deze groep live onherstelbare brokken maakt en daadwerkelijk fysieke pijnen veroorzaakt. Harder, brutaler, groovier en beter dan de concurrentie. Met cd's zijn Anselmo en de zijnen eerder spaarzaam - we tellen er drie en 1 EP - maar op die platen staan zoveel zware en logge riffs en beukt de ritmesectie bovendien zo hard dat u na 50 minuten een welverdiende pauze kunt gebruiken. Het staat in de pentagrammen geschreven: dit wordt een legendarische show.

Dimmu Borgir

Eindelijk ! De kerkfabriek heeft jarenlang geprobeerd om een en ander tegen te houden door elke woensdag- en zondagmiddag gebedsessies te organiseren maar kijk, we zijn nu 2014 en voor het eerst gebeurt het: er komt een blackmetalgroep naar de Lokerse Feesten! 666 bommen en granaten! En omdat we niet voor half werk gaan hebben we maar meteen de absolute elite in huis gehaald: DIMMU BORGIR uit - we zouden bijna zeggen : vanzelfsprekend - Noorwegen. Zelfs wie de muziek van dit vrolijke viertal nooit heeft gehoord kent Dimmu Borgir ongetwijfeld omdat letterlijk duizenden kids trots rondlopen in een t-shirt met die dreigende bandnaam. En veel van die jonge fans waren dan nog niet eens geboren wanneer zanger Shagrath de groep heeft opgestart begin jaren 90 maar dat maakt verder niets uit, de huidige toernee wordt immers opgevat als een verjaardagsfeest en iedereen is welkom. Want, bij Satan, 20 jaar Dimmu Borgir, dat moet uiteraard gevierd worden! En dat zal zoals steeds gebeuren met Wagneriaanse bombast, ijzingwekkende screams, eindeloze agressie en blasts die alle vissen in de Durme verjagen naar de Schelde. Shagrath en co hebben meer classics ('Dimmu Borgir', 'The serpentine offering', 'Ritualist', 'Kings of the carnival creation' of - we zien het Fleet Foxes niet meteen coveren - 'Prognesies of the great apocalypse', ...) dan de concurrentie en hun shows vinden doorgaans in grote zalen plaats dan die van diezelfde concurrentie. Om maar te zeggen: wie stilte en rust wenst moet maar naar zo een gebedsessie gaan op die zondag 3 augustus. Wie voor de volle laag gaat: diezelfde zondag, enkele uren later! Breng uw Dimmu Borgir t-shirt mee!

Devin Townsend Project

Nick Drake (folk), George Clinton (funk), Gram Parsons (country) ... elk genre heeft wel een cultheld voortgebracht die misschien geen miljoenen platen verkoopt maar die met veel liefde aanbeden wordt door recensenten, een beperkt publiek van muzikale fijnproevers en door medemuzikanten. Binnen de wereld van de metal veert iedereen recht als de naam DEVIN TOWNSEND PROJECT valt want hoewel de man geen stadions vult worden al zijn platen steevast onthaald op 4 à 5 sterren en bij zijn concerten hebben meer mensen last van kippenvel dan van het oorverdovend geluid. Devin wie, vraagt u? Kennismaken met de Canadese gitarist deden we dankzij cd 'Heavy as a really heavy thing' (1995) van het lawaaicombo Strapping Young Lad en sindsdien heeft de man een discografie opgebouwd die u van de ene verbazing naar de andere hoerakreet blaast. Metal, industrial , progrock, hemelse melodieën tot zelfs flarden death metal; er is geen subgenre binnen de wereld van de flying V's en lederen motorvesten dat de man niet aankan. Tegen dat hij op de Lokerse Feesten aantreedt ligt nieuwe cd 'Casualties of cool' alweer ergens op u te wachten en wedden voor een flying V en een lederen motorvest dat ook dié weer een schot in de roos is?

Channel Zero

Half jaren '80 liepen wij graag in Lokeren te paraderen in een t-shirtje van the mighty Ostrogoth, Crossfire, Killer, Acid, Cyclone of het lokale Hellfire. Had er toen iemand tegen ons gezegd dat amper een decennium later een Belgische metalband dagelijks meermaals de playlist van de populairste radiozender van dat moment zou teisteren hadden we hem in de Durme gegooid. Maar kijk, in de jaren '90 verandert het muzikale klimaat, metal krijgt vervolgens eindelijk de plaats en het respect dat het verdient en CHANNEL ZERO is daar het absolute uithangbord van. Tunes als 'Help', 'Suck my Energy', 'Fool's Parade' en - aan de periode dat dit een hit was hielden we een hernia in de nek over - 'Black Fuel' hebben ondertussen dezelfde vaderlandse status als 'Ooh la la la', 'De lichtjes van de Schelde' of 'Je veux de l'amour' en de sensationele liveshows van het Brusselse viertal bekeren duizenden kids voor eeuwig tot de Kerk Van De Dubbele Basdrum En De Zwarte Bandshirt. Channel Zero is ook een groep die als geen ander verschrikkelijke tegenslagen weet te overwinnen en na de fantastische comeback-cd 'Feed'em with a brick' (2011) weten ze in 2014 toch weer te verrassen met de puike single 'Electronic Cocaine', waarop je hoort dat je met je band wel de oude hardrock à la UFO kunt achterwege laten om luidere muziek te spelen maar dat die oude hardrock voor altijd in je ziel zit. Leg thuis alvast een kersenpitkussentje klaar om 's nachts te verwarmen en je nek te verwennen.

De voorverkoop voor deze dag start meteen, via www.lokersefeesten.be. De 40e editie van de Lokerse Feesten vindt plaats van vrijdag 1 augustus tot en met zondag 10 augustus 2014. Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Lokerse Feesten 2014
Datum: 
1 t.e.m. 10 augustus 2014
Locatie: 
Grote Kaai, Lokeren

Reservatie:

Meer over