In het kader van de grote hervorming van het gehele radiolandschap in Vlaanderen heeft minister van media Sven Gatz afgelopen vrijdag 1 december 68 lokale radio’s een vergunning gegeven. Eerder in juli werden reeds 35 lokale radio's goedgekeurd. Deze erkenningen kaderen in een hervorming die nodig is om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wil de minister de luisteraars meer keuze bieden met sterkere lokale radiozenders die zo een groter luisterpubliek kunnen aanspreken en economisch leefbaarder zouden moeten worden.

Ook Radio Frekwent uit Hove op 105.1 fm voor de Antwerpse zuidrand heeft een nieuw dossier ingediend in de hoop de komende 9 jaar te mogen blijven uitzenden op FM. “Door omstandigheden kon Radio Frekwent in deze eerste erkenningsronde nog niet erkend worden,” vertelt Steven Mostmans van Radio Frekwent.

Het was in de voorbije erkenningsronde helaas niet mogelijk om voor alle ter beschikking gestelde frequentiepakketten een kwalitatief voldoende sterk radiostation te kiezen dat aan alle criteria voldeed. Zo hadden bepaalde kandidaat-radio’s tijdens de loop van de procedure tot erkenning wijzigingen aangebracht aan de samenstelling van hun bestuursorganen, waardoor het niet meer mogelijk was na te gaan of ze nog aan alle erkenningsvoorwaarden voldeden. Daardoor werden 6 lokale frequentiepakketten niet toegewezen. Eén frequentiepakket kon niet worden toegewezen omdat de kandidaat al twee andere verworven heeft, wat het maximum toegelaten aantal is. Voor deze frequentiepakketten zal minister Gatz volgend jaar een extra erkenningsronde organiseren.

“Op deze manier komt Radio Frekwent, die ondertussen al 35 jaar bestaat, wel in aanmerking voor een 2de ronde die zal plaatsvinden in 2018. Indien we met onze lokale radio een nieuwe zendvergunning toegewezen krijgt door de minister, krijgen ze er een tweede frequentie bij. De erkende radiostations kunnen een zendvergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM),” zegt Steven hoopvol.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over