Zaterdagavond 20 februari 2021 om 20 uur gaat documentaire ‘Los Retornados’ in première in De Roma, via een livestream. Met de gratis digitale première, gevolgd door een nabeschouwing, willen historica Tessa Boeykens, filmmaker Pieter De Vos en de Guatemalteekse gemeenschap ‘Copal AA La Esperanza’ mensen laten kennismaken met het aangrijpende verhaal van deze Maya-gemeenschap.

‘Los Retornados’ vertelt het verhaal van duizenden vluchtelingen die van de Guatemalteekse genocide terugkeerden uit Mexico: ‘De Teruggekeerden’. Na hun terugkeer eisten ze van de overheid een stuk land voor de heropbouw van hun gemeenschappen. Vandaag dreigt ‘Copal AA La Esperanza’, een gemeenschap in de jungle van Alta Verapaz, haar territorium weer te verliezen aan de bouw van een verwoestende stuwdam.

In de strijd tegen deze dreigende verdrijving hopen de Copaleros nieuwe generaties én de wereldgemeenschap te mobiliseren via dit filmproject. Aansluitend op deze online première gaat een panel van experts in gesprek over mensenrechten en conflicten over natuurlijke rijkdommen, in Guatemala en daarbuiten. Het online event wordt live getoond via de kanalen van de 27 partners van de film. Geïnteresseerden voor de première van ‘Los Retornados’ kunnen zich gratis inschrijven via www.LosRetornados.org.

De documentaire komt voort uit het doctoraatsproject van Tessa Boeykens, onderzoekster aan het departement Geschiedenis van de UGent. In haar onderzoek naar de actuele en collectieve betekenis van het verleden voor deze gemeenschap in verzet, gebruikte ze participatieve onderzoeksmethodes op basis van video-interviews. Dit onderzoeksmateriaal vormt de inhoudelijke basis van de documentaire.

De film is een productie van Docwerkers vzw en werd gerealiseerd met steun van FWO - Vlaanderen, VLIR-UOS en Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De digitale première is ondersteund door dep. cultuur Vlaanderen en wordt voorgesteld in samenwerking met o.a. 11.11.11, Broederlijk Delen, FOS en het Gents Universiteitsmuseum.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over