Festival Dranouter 2015 maakt affiche compleet met The Waterboys, Adam Cohen, William Fitzsimmons, AmenRa, Louis Barabbas & The Bedlam Six, Flanders Ethno, Jahwar, Ten Strings & A Goat Skin, Razen, Basco, Bogus, Follia! en Beoga. De bands en artiesten krijgen een plaatsje naast onder meer The Magic Numbers, Triggerfinger, Calexico, Flogging Molly, Jan De Wilde, Bart Peeters, Intergalactic Lovers en Asaf Avidan.

The Waterboys

Na hun geslaagde passage in 2012 zakken The Waterboys opnieuw af naar Dranouter. De band bestaat ondertussen 33 jaar en brengt naast een pak ervaring ook een wijd arsenaal invloeden mee naar de festivalweide. Radioluisteraars kennen de hit ‘The Whole of the Moon’, maar The Waterboys zijn eveneens verplichte kost voor iedereen met een hart voor Keltische folk of een voorkeur voor elektronische rock met wortels in de jaren tachtig. Recentste album ‘Modern Blues’ dateert van januari dit jaar en kreeg dankzij zijn geslaagde focus op roots en blues een dikke 4,5/5 van HUMO. Zondag 9 augustus, 20u45 op de Mainstage.

Adam Cohen

De appel valt niet ver van de boom. Adam, zoon van Leonard, erfde van zijn vader de liefde voor de taal en vertaalt zijn poëzie naar pakkende liedjes. Zowel in het Frans als in het Engels is hij de ambassadeur van de grote gevoelens, de melancholie, de vreugde en het verdriet. Laatste album ‘We Go Home’ en bijbehorende tour tonen nogmaals aan hoe Adam niet enkel de zoon van zijn vader is, zijn singer-songwriter capaciteiten staan op zichzelf meer dan hun mannetje. Zaterdag 8 augustus, 18u op de Mainstage.

William Fitzsimmons

William Fitzsimmons staat met de ene voet in de moderne maatschappij en met de andere in de geijkte traditie. Zijn muziek werd opgepikt via Myspace en geprogrammeerd in verschillende televisieseries, maar valt vooral op vanwege hun wortels in zowel de georkestreerde als de akoestische folkmuziek. Inhoudelijk put de man inspiratie uit zijn ervaringen als therapeut en zal hij je dus moeiteloos kunnen raken. Vrijdag 7 augustus, 21u op de Clubstage.

AmenRa

Vijf albums diep in hun carrière is AmenRa nog altijd een beetje het best bewaarde geheim van de Belgische muziekscene. Op Dranouter spelen ze een akoestische sessie die de gevoelige kanten van de sludge-metal helemaal zal blootgeven. Dat genre helemaal uitkleden is geen sinecure, maar het lukt de band moeiteloos om elke soort muziekliefhebber te overtuigen. Zo getuigt ook De Morgen over hun kippenvel tijdens het verstilde concert in de Ancienne Belgique: “Als een brullende leeuw die zachtjes door de savanne sluipt, om elk moment een prooi te kunnen verslinden”. Zondag 9 augustus, 21u30 op de Clubstage.

Louis Barabbas & The Bedlam Six

Gestuwd door een hyperkinetische frontman mengen Louis Barabbas & The Bedlam Six genres als vaudeville, ska, punk en folk tot een heerlijke brij. Zaterdag 8 augustus, 13u op de Clubstage.

Flanders Ethno

Flanders Ethno brengt elk jaar zestig jongeren samen van over de hele wereld in het kader van een muzikale en culturele ontdekkingsreis. Dranouter krijgt de eer de apotheose van een week lang samen jammen en plezier maken te mogen ontvangen. Zondag 9 augustus, 13u30 op de Clubstage.

Jahwar

Ergens tussen de lyrische Nick Drake en opzwepende Arabische folkmuziek kan je Jahwar situeren. De man pendelt tussen Tunesië, waar hij acteert en toneelstukken schrijft, en België, waar hij op zaterdag 8 augustus om 11u30 neerstrijkt in de Kerk.

Ten Strings & A Goat Skin

Nauwelijks de schoolbanken ontgroeid, en toch haalden Ten Strings & A Goat Skin met hun fusionfolk al nominaties binnen voor onder andere de Canadian Folk Music Awards. De jongens brengen zowel eigen creaties als Amerikaanse, Ierse en Franse traditionals. Zondag 9 augustus, 14u30 op de Mainstage.

Razen

Het sjamanistische Razen brengen hun drones met traditionele instrumenten als de schalmei, de bombus en de santoor. Qua locatie hebben ze een voorkeur voor kapellen en kerken, want dat versterkt hun zoemende geluid. Dat treft, want op zondag 9 augustus, 11u30 speelt de groep in onze Kerk.

Basco

Basco kruidt hun Scandinavische rootsmuziek de ene keer met een optreden met een big band, de andere keer met een blazerscollectief. Enkel met snaren lukt ook, zo getuigt hun nominatie voor de Nordic Music Prize 2014. Vrijdag 7 augustus, 21u30, Folkoff.

Bogus

Bogus is van bouwjaar 1993 en won in 2007 (14 jaar oud dus) al een prijs op De Kunstbende dankzij hun improvisatiekunsten met sax, gitaar en cajon. Acht jaar later verscheen hun eerste album, waarop ook Bart Maris even kwam piepen. Zaterdag 8 augustus, 14u30, Folkoff.

Follia!

In 1999 mocht Follia! al op onze uitnodiging in Roemenië hun mix van folk en jazz ten berde brengen, in 2006 wonnen ze onze Folkrally en dit jaar komen ze hun derde cd voorstellen. Zondag 9 augustus, 14u30, Folkoff.

Beoga

Beoga wil een nieuwe Ierse traditie creëren door die songs te mengen met jazz, blues en wereldmuziek. Dat levert hen geen windeieren op, getuige een Grammy-nominatie en album van het jaar volgens Irish Echo. Zondag 9 augustus, 21u00, Folkoff.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Dranouter
Datum: 
7, 8 en 9 augustus 2015
Locatie: 
Dranouter

Reservatie:

Meer over