Winnaars krijgen een betaalde stage van 6 maanden bij VRT en RTBF

Linde Declercq uit Aarschot en Marie Berckvens uit Nivelles, beiden laatstejaars journalist in opleiding, hebben de 9de editie van Belgodyssee-wedstrijd gewonnen. De winnende reportages gingen over een groep fietskoeriers die kerstbomen uit de Ardennen naar Brussel transporteerden én over een initiatief ‘Haircuts by Children’ uit de Gentse Rabotwijk. De hoofdprijzen werden aan de winnaars op woensdag 18 december uitgereikt door Z.M. Koning Filip.

De prijs voor de beste samenwerking als duo ging naar Bart Segers uit Bornem en Valérie Neysen uit Gouvy. De prijs voor de beste pen van Metro ging naar Sara De Grave uit Brussel

Van 26 oktober 2013 tot 14 december 2013 hebben 16 Nederlandstalige en Franstalige journalisten in spe, reportages over de taalgrenzen heen gemaakt over de economische crisis en mogelijke alternatieven. De reportages werden uitgezonden op Radio2 en Vivacité (RTBF).

Het opzet bleef tijdens deze 9de editie hetzelfde zoals bij de vorige edities: acht duo’s - laatstejaarsstudenten in journalistiek tussen 20 en 25 jaar, de één Nederlandstalig, de ander Franstalig of Duitstalig – trekken naar de Gemeenschappen van België om het dagelijkse leven te ontdekken en te laten ontdekken via radioreportages.

De negende editie van Belgodyssee stond in het teken van de positieve kanten van de economische crisis. Taalgemengde duo’s, begeleid door ervaren VRT- en RTBF-medewerkers, konden kennismaken met het vak in de praktijk én elkaar beter leren kennen door in hun reportages de ontdekking van elkaars gemeenschap centraal te stellen. Daarnaast werden er ook print- en online media (zoals Metro en L’Avenir) ingezet om lezers te laten kennismaken met vernieuwende ideeën gelinkt aan de economische crisis en hoe burgers hiermee creatief omgaan.

Een professionele jury heeft op 16 december de winnaars aangeduid. Ze winnen een betaalde stage van zes maand bij RTBF en VRT, dankzij de steun van de Kanselarij van de eerste minister. Nieuw dit jaar : zowel de laureaten van vorig jaar alsook de winnaars van dit jaar krijgen de kans om in de beide media te werken zowel bij RTBF als de VRT.

De voorbije 9 jaar ondersteunde Belgodyssee 164 jonge journalisten in spe om hun prille journalistieke carrière te lanceren in binnen- en buitenland (o.a. in de Belgische media zoals VRT, RTBF, Vier, Q-music maar ook bij de BBC of als correspondent voor Nieuwsuur (NOS/NTR) in New-York). Het initiatief blijkt goed aan te slaan bij hogescholen en universiteiten die een journalistieke richting aanbieden. Acht op tien deelnemers vinden ook dat hun deelname een grote meerwaarde aan hun opleiding als journalist heeft gegeven.

Belgodyssee is een initiatief van Radio 2 (VRT), VivaCité (RTBF) en het Prins Filipfonds om de samenwerking te stimuleren tussen jonge journalisten in spe uit de drie gemeenschappen van ons land, in samenwerking met Metro en L’Avenir en met de steun van Brussels Airlines en de Kanselarij van de eerste Minister. In die zin past het project Belgodyssee perfect in de opdracht van het Prins Filipfonds, dat de uitwisseling tussen de Gemeenschappen van ons land wil bevorderen. De opdracht van het Fonds, in 1998 op initiatief van Z.K.H. Prins Filip opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting, is een bijdrage te leveren tot de ontwikkeling van een permanente dialoog tussen de Gemeenschappen van België. Het wil initiatieven tussen de Gemeenschappen ondersteunen, steeds met respect voor hun identiteit.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: