Zo pas bracht Liliane Saint-Pierre de single ‘Valerie’ uit. Het is de voorbode van de echte festiviteiten naar aanleiding van haar gouden artiestenjubileum. Liliane staat 50 jaar op de planken en dat wordt gevierd met het nagelnieuwe album ‘Daglicht’ dat eind augustus verschijnt, en een jubileumconcert op 25 september in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

In 1964 kwam de toen amper 15-jarige Liliane de Vlaamse showbizz binnengestormd met ‘We gotta stop’. Ze negeerde echter haar eigen bevel want met het nummer nestelde ze zich meteen in het collectieve geheugen van Vlaanderen. Het betekende een vliegende start van een carrière die zich anno 2014 al over een halve eeuw uitstrekt. Eind jaren zestig kreeg Liliane haar muzikale achternaam van haar mentor, de betreurde Franse superster Claude François, die haar als eerste artieste tekende bij zijn eigen platenlabel Flèche.

Vanaf de jaren zeventig plooide Liliane zich terug op Vlaanderen, waar ze als enige zangeres ooit erin slaagde om minstens één nummer 1-hit te scoren in vier verschillende decennia. In 1987 vertegenwoordigde ze België op het Songfestival in Brussel, waar ze een naar Vlaamse normen zeer verdienstelijke elfde plaats in de wacht sleepte met ‘Soldiers of love’. Het blijft tot vandaag haar grootste muzikale visitekaartje waarmee ze hoge noteringen blijft behalen in toonaangevende hitparades, zoals de Top 80 van de Jaren 80, Foute 128, de Homo Top 100 en Vlaanderens Enige Echte Eurosong Top 30.

De tweede helft van de jaren negentig werd opnieuw een periode van hoogconjunctuur met hits als ‘Ik wil alles met je doen’, ‘Ik kom zacht naar je toe’ en ‘Geef me tijd’, een duet met de destijds immens populaire boysband Get Ready!

Liliane is niet alleen een zangeres met een – unieke en door velen geprezen - stem, maar ook met een mening die ze hardop durft te verkondigen. Met ‘Sasha’ bracht ze als eerste Vlaamse artieste een expliciet statement voor de gelijkberechtiging en maatschappelijke aanvaarding van holebi’s en transgenders. Sindsdien groeide ze uit tot een integere artieste met het warme hart op de tong. In 2004 werd ze opgenomen in de Radio 2 Eregalerij voor een leven vol muziek.

Dit jaar kan Liliane terugblikken op een bewogen carrière met een aantal memorabele hoogtepunten. Maar liever dan met een voor de hand liggende keuze voor nostalgie wil Liliane haar gouden artiestenjubileum vieren met de blik op vandaag en morgen! Geen verzamelalbum met haar bekendste hits dus, maar een nagelnieuwe langspeler met originele nummers waaraan ze zelf heel actief heeft meegewerkt en gezocht naar een eigen én eigentijdse sound, die haar unieke plaats in de Vlaamse showbizz kracht bij zet.

De nummers van ‘Daglicht’, haar nieuwe langspeler die eind augustus verschijnt, brengt ze voor de eerste keer integraal en volledig live met haar band Major 5, tijdens haar jubileumconcert in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Daar ontvangt Liliane ook Gene Thomas, met wie ze op haar nieuwe album een duet heeft ingeblikt, en de broers Matthieu & Guillaume als special guests.

Het titelnummer van de nieuwe cd heeft voor Liliane een speciale betekenis. ‘Het lied werd in de jaren negentig door Miguel Wiels voor me gecomponeerd op tekst van Mary Boduin, maar verscheen tot nog toe nooit op cd. Het is het enige nummer dat mijn overleden man Marc nog heeft gekend. Als stil eerbetoon aan hem en een teken van hoop voor mezelf vond ik ‘Daglicht’ de perfecte keuze als titel voor dit album.’

Hoopvol en dankbaar, het zijn twee kernwoorden voor de gouden jubilaris. “Op 4 juli is het precies een halve eeuw geleden dat ik mijn allereerste professioneel optreden heb gedaan. Die dag had ik nooit durven dromen dat het naïeve meisje uit Diest vijftig jaar later nog de kans zou krijgen om datgene te doen wat haar lange leven is: zingen en optreden. Ik ben Vlaanderen dankbaar voor de kansen die het me gegeven heeft. Het is fantastisch te weten dat ik liedjes heb mogen zingen die de Vlamingen zichtbaar in hun hart hebben gesloten. Mensen raken is misschien meer nog dan zingen de essentie van mijn moeilijke, maar mooie beroep”, besluit Liliane.

Praktisch:

‘Daglicht’, het nieuwe album van Liliane Saint-Pierre verschijnt in augustus. Het Jubileumconcert n.a.v. 50 jaar Liliane Saint-Pierre met live band Major 5 en special guests Gene Thomas en Matthieu & Guillaume, op 25 september vanaf 20u15 in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Kaarten kosten 22.50 euro in voorverkoop en zijn te bestellen via 03/202.46.46. of online via ticket@arenbergschouwburg.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Liliane Saint-Pierre
Datum: 
25 september vanaf 20u15
Locatie: 
Arenbergschouwburg te Antwerpen

Reservatie:

03/202.46.46
Meer over