LIght of Day - 2014 - Trix

Light of day hield (na een jaartje afwezigheid) weer halt in Antwerpen, meer bepaald in Trix !

Deze jaarlijkse traditie vond zijn oorsprong 14 jaar geleden. Het begon destijds met een klein verjaardagsfeestje van Bob Benjamin (die op jonge leeftijd vernam dat hij aan Parkinson's leed en dus meer over deze ziekte wilde weten, het was nog redelijk "onbekend terrein" omdat niemand eigenlijk een oplossing kon vinden of genezing kon bieden voor deze patiënten).

Bob weigerde zich hierbij neer te leggen en ging op zoek, en zo groeide een klein benefietfeestje ten voordele van het onderzoek naar Parkinson’s. Steeds meer locale artiesten gaven zich op om hem te helpen. Ondertussen is dat uitgegroeid tot een jaarlijks evenement en hebben ze met hun inzet al miljoenen dollars ingezameld voor dit goede doel. Zijn hoop ooit een remedie te vinden voor deze vreselijke ziekte, door geld in te zamelen voor verder onderzoek, zorgde ervoor dat Bob de LIGHT OF DAY FOUNDATION oprichtte, dit is nu zijn fulltime job zolang zijn gezondheid het nog toelaat. Jaarlijks zijn grote namen zoals Bruce Springsteen, Garland Jeffreys, Darlene Love , Southside Johnny en vele vele andere namen aanwezig om hun steun te betuigen.

Dit feestje is zodanig uitgegroeid dat er dus jaarlijks een toernee plaatsvindt doorheen Canada, en enkele Europese landen. Dit jaar staan 16 concerten in 13 landen op de tournee om naar jaarlijkse gewoonte te eindigen in Asbury Park (New Jersey, USA). Daar vind jaarlijks in januari (16 tot 20 januari 2014 ) een week lang een muziekfeest plaats dat wordt afgesloten met een brunch waar fans en artiesten samen komen om elkaar een hart onder de riem te steken en elkaar te bedanken voor de goede hulp en diensten van de talrijke vrijwilligers en muziekanten die hebben bijgedragen aan dit evenement .

In Europa zijn de sleutelfiguren Jesse Malin en Joe D'Urso, die heel trouw hun steentje bijdragen aan dit evenement en de organisatie grotendeels voor zich nemen ... tot nogtoe was ook Willie Nile een vaste gast in dit goede doel (maar dit jaar kon hij er in Europa spijtig genoeg niet bij zijn).

Antwerpen is zo beetje de vaste thuisbasis geworden voor de LOD optredens en wordt elk jaar groter en geniet meer en meer belangstelling bij de LOD organisatie. Rots in de branding voor de Belgische editie is Jeffrey De Roeck, met hart en ziel zet hij zich in voor dit nobele doel en met resultaat, de belangstelling was groot.

De avond zorgde voor een unieke band tussen de muziek en het publiek, een connectie tot kwam tot stand ... van Blues, Rock tot Punkrock ... alles komt aan bod, op eerder accoustisch manier gebracht, mannen met hun gitaren.

Rob Dye is al jaren aanwezig bij de LOD optredens, maar dit jaar zorgde hij samen met Jesse Ashfield (en Jesse's zus) voor een hartverwarmende ontdekking van muziek van eigen bodem. Samen brachten ze o.a. een cover van the Beatles "Come together" want daar draait het uiteindelijk ook om, publiek, mensen die door muziek samengebracht worden, oproepen om samen steun te bieden aan Parkinson's Research Light of Day Foundation.

Tweede deel van de avond wordt ingedeeld door zowel Jesse Malin (die bracht o.a. de nummers " Happy" , "Burning" , en " Riding on a train”) gevolgd door blueslegende Guy Davis. Guy slaagde er in om de sfeer in het publiek helemaal tot een hoogtepunt te brengen, samen met z'n typische soul / blues manier kwam hij ertoe om door muziek de mensen meer te ''bereiken'' en ze te laten deelnemen aan een optreden dat werd geleid naar op en top muziekaal feest . Met de harmonica en de gitaar in de hand bracht hij ondermeer de song "redbooster" en eveneens een swingend, door harmonica begeleid, blues nummer (de naam ontglipt ons, maar t was gewoon fe-no-me-naal).

Tenslotte was ook de vaste rock 'n roll legende Joe D'Urso aanwezig. Hij bracht vooral nummers uit zijn recentste cd “Sway", waaronder het prachtige "Come out tonight''. Een waar eerbetoon aan de streek waar ze opgroeiden en de legendarische stad Asbury Park. Deze plaats is bekend geworden als een Mekka voor musici, vooral door de door R&B beïnvloede rock and roll die bekendstaat als de Jersey Shore sound, ondermeer Bruce Springsteen begon zijn carrière in de clubs van Asbury Park. Mede dankzij de muziek kende de stad een verdiende heropleving en bruist de binnenstad opnieuw

Joe D'urso bracht ook zijn super mooie en aangrijpende acoustische versie van "Hold on". Een nummer dat je bij de keel grijpt over moedig blijven vechten en niet opgeven. Het publiek werd er stil van, je kon als het ware een speld horen vallen. Eens de emoties voorbij, barstte het feestje weer in alle hevigheid los, alle artiesten hadden een hechte band met hun publiek en de sfeer was behaaglijk warm, je volede de vriendschap als het ware.

Songs zoals: "Keep on rocking in the free world" van Neil Young, "One guitar" van Willie Nile en "take a walk on the wild side" stuk voor stuk meezingers, wat het publiek dan ook gedreven deed. Genietend van elke lach op ieders gezicht, je kon gewoon zien dat mensen genoten van elke seconde.

Om de avond te eindigen "Light of Day song" van Bruce springsteen uiteraard, een heel passend eerbetoon. Het was een memorabele avond waarbij Guy Davis meeswingde met het publiek, Jesse Malin die in’t publiek kwam en iedereen ertoe bracht om samen in de donkere zaal gewoon alles te "vergeten" en zondermeer met ons allen, op de grond te zitten, gewoon verbonden door de muziek ... echte verbondenheid kon je voelen tussen publiek en artiest, t was mooi en adembenemend van begin tot einde.

De avond was eigenlijk veel te kort en het ging allemaal veel te snel voorbij want voor de zoveelste keer op rij stal Light of Day in Antwerpen de harten van ieder daar aanwezig. Jeffrey de Roeck (Belgische organisator van deze avond) overhandigde met welverdiende trots de cheque van 1550 euro aan Joe d'Urso ten voordele van LOD, een meer dan geslaagde avond dus, de orgaisator keek er tevreden op terug.

Volgende maand volgt de slotweek in Asbury Park, waar op 4 dagen tijd kan genieten van 17 optredens in deze bruisende muzikale stad, daarmee zal men de 14e editie van LOD afsluiten. Dankzij iedereen die op één of andere manier z'n steentje bijdraagt, optredens bijwoont, een donatie, vrijwilligerswerkers etc, zal Light of Day doorgaan tot er een genezing kan worden gevonden voor Parkinson's, want daar doen we het tenslotte voor, een betere wereld. Alvast tot de volgende editie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: