De Grote Prijs Jan Wauters 2015 gaat naar Radio 1-presentator Lieven Vandenhaute. VRT-CEO Leo Hellemans overhandigde de prijs, een kunstwerk van Fred Eerdekens, vanavond tijdens REYERSTaal, het taalfeest van de VRT, in HETPALEIS in Antwerpen.

Voor de vierde keer al reikte de VRT vanavond de Grote Prijs Jan Wauters uit aan een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De focus van de prijs lag dit jaar op het gesproken woord op radio en televisie. De genomineerden dit jaar waren Tom De Cock, Ruth Joos, Katelijne Boon, Karl Vannieuwkerke en Lieven Vandenhaute. Die laatste sleepte de prijs vanavond in de wacht tijdens REYERSTaal, het taalfeest van de VRT.

Thérèse Wauters, de weduwe van Jan Wauters, las namens de jury een laudatio voor.

"Lieven Vandenhaute is iemand die ons elke keer verrast, onze aandacht vasthoudt, ons verleidt tot luisteren, niet enkel met een eindeloze variatie aan onderwerpen, maar vooral door dat eigen geluid, die oplichtende toets in stem en toon, door de natuurlijke souplesse en elegantie van het spreekritme. Zo slaagt hij erin de ernst of zwaarte van zijn onderwerp te relativeren, en het onbeduidende relevant te maken."

Thérèse Wauters

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters en bestond dit jaar verder uit Ruud Hendrickx (VRT-taaladviseur), Annie Van Avermaet (VRT-coryfee, bekend van het programma Hier spreekt men Nederlands), Martine Tanghe (VRT), Ann De Craemer (De Morgen), Mark Schaevers (HUMO, winnaar Gouden Boekenuil 2015) en Rik Torfs (KUL).

In het verleden kregen Stijn Tormans (2011), Gaea Schoeters (2012) en San F. Yezerskiy (2014) eerder al de Grote Prijs Jan Wauters.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: