De relativiteitstheorie, kernsplitsing, de baan van de aarde, het bizarre gedrag van quantumdeeltjes... In zijn nieuwe boek FYSICA doet Lieven Scheire de mooiste pareltjes uit de natuurkunde kristalhelder en in al hun schoonheid uit de doeken. FYSICA is vanaf 8 april verkrijgbaar in de boekhandel, maar ook online via Borgerhoff & Lamberigts.

FYSICA boek
Lieven Scheire laat in FYSICA zien hoe ontroerend een formule kan zijn, hoe elegant het universum, hoe grappig een theorie. Wie de fysica niet lust, heeft ze volgens Scheire nooit smakelijk geserveerd gekregen. Dat is precies wat dit boek wel doet: mensen goesting doen krijgen. Verwacht geen volledig overzicht van de fysica, of een soort cursus voor beginners. Maar reis mee naar de mooiste hoekjes van de natuurkunde. Van Einsteins relativiteitstheorie, over het bizarre gedrag van quantumdeeltjes, tot de werking van een atoombom.

FYSICA kwam voor het eerst uit in 2007, naar aanleiding van Lievens fysica-rubriek in De Laatste Show. De nieuwe uitgave van het boek werd grondig geüpdatet én kreeg er enkele nieuwe hoofdstukken bij.

Mijn fysica-rubriek in De Laatste Show, intussen 15 jaar geleden, was het allereerste wat ik deed als wetenschapspopularisator. Het was heerlijk om terug in de onderwerpen van toen te duiken, ze te herschrijven, grondig aan te vullen, en er een paar van mijn favoriete nieuwe wetenschapsverhaaltjes aan toe te voegen. - Lieven Scheire

De Nerdland boekenreeks
FYSICA is Scheires tweede boekrelease op minder dan een jaar tijd, én de derde uitgave onder de subuitgeverij NERDLAND bij Borgerhoff & Lamberigts. In het najaar van 2019 verscheen 'DNA: Hoe de menselijke genetica ook jouw leven zal veranderen'. DNA zit momenteel aan de vijfde druk en mag dus gerust een bestseller genoemd worden. Begin 2019 ging Scheire in première met een theatershow over hetzelfde onderwerp. Als de ontwikkelingen rond het coronavirus het toelaten, speelt hij de komende maanden extra voorstellingen van 'Live in Nerdland: DNA'. Het DNA boek werd gevolgd door 'De Geknipte Genen' van wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel, over de controversiële CRISPR technologie.

Nerdland podcast
Voor fervente sciencefans die graag op de hoogte blijven over het recentste nieuws uit de wetenschap is er de maandelijkse podcast NERDLAND. Een gepassioneerde babbel door Lieven Scheire en zijn bevriende bende science freaks waarin naar hartelust wordt vertakt naar beschouwing, opinie, wilde speculatie en sporadische onnozeliteiten. NERDLAND kan rekenen op meer dan 50.000 luisteraars per aflevering en is daarmee de populairste wetenschapspodcast in de Benelux.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over