Lieven Scheire is zot van insecten. En Peter Berx weet er als entomoloog alles over. Combineer de passie en de kennis van beide heren en je krijgt een boeiend en toegankelijk boek over een van de meest gevarieerde dierengroepen op aarde. 'Insecten' verschijnt op 21 oktober bij Nerdland/Borgerhoff & Lamberigts, maar is vanaf vandaag reeds beschikbaar als pre-order via de webshop van Lieven Scheire. Wie het boek daar vòòr 12 oktober bestelt, maakt kans op een insectensafari, gehost door Scheire en Berx.

HET INSECTENBOEK
In een wereld met katten, dolfijnen, paradijsvogels en puppy’s lijkt het misschien moeilijk om geboeid te zijn door insecten, die volgens velen alleen maar steken, bijten of in een glas limonade landen. Maar hoe meer je erover bijleert, hoe duidelijker het wordt dat deze beesten een van de meest intrigerende en gevarieerde dierengroepen op aarde zijn. Wie de insecten leert kennen, betreedt een wonderlijk parallel universum waarvan je je kan afvragen hoe je er je hele leven naast kon kijken.

Wie weet waar hij moet kijken, kan iedere tuin laten veranderen in een safaripark. Er zitten namelijk meer insecten in een tuin dan er zoogdieren zijn in de Serengeti, zowel in aantal individuen als in aantal soorten. Er zijn soorten die elkaars eten stelen, elkaar opeten, hun eieren in levende rupsen van een andere soort leggen, hun jongen laten opvoeden door een andere soort, elkaar verdoven en opsluiten, zich vermommen als elkaar, elkaars hersenen overnemen en controleren

De insectenwereld zit vol ongelofelijke, verbazingwekkende en bizarre verhalen, doordrenkt van diefstal, bedrog, parasitisme, moord, hard labeur en seks. Wat er elke dag onder je neus gebeurt, kan simpelweg bestempeld worden als een soort
Game of Thrones in het struikgewas. -
Lieven Scheire

DE GIDSEN
De gidsen van dienst zijn kenners. Lieven Scheire wordt alom geprezen voor zijn verfrissende mix van wetenschap en comedy. Zowel op papier - in zijn boeken 'DNA' (2019), 'FYSICA' (2020) en het 'Nerdland Doeboek' (2020) - als op het podium tijdens zijn liveshows. Daarnaast is Scheire al jarenlang een gepassioneerd insectenliefhebber. Die passie gaat zo ver, dat er in 2015 een wandelende tak naar hem vernoemd werd, de Lobofemora Scheirei. Die vernoeming kreeg hij als eerbetoon voor zijn jarenlange inspanningen om wetenschap te vertalen naar een breed publiek.

Peter Berx is als entomoloog, ofte insectenkenner, de deskundige van dienst. Zijn missie is om de ontmoetingen tussen mens en insect niet meer gedomineerd te zien door het gebruik van vliegenmepper, schoen of spuitbus. Met tuinsafari’s en educatieve activiteiten allerhande probeert hij mens en insect dichter bij elkaar te brengen.

NERDLAND BOEKENREEKS & PODCAST
'Insecten' is de vijfde release onder NERDLAND, het boekenlabel van Lieven Scheire bij Borgerhoff & Lamberigts waar wetenschappelijke uitgaves van allerlei slag terecht kunnen. Eerder verschenen ‘DNA’ (2019) en ‘FYSICA’ (2020) van Lieven Scheire, ‘De Geknipte Genen’ (2020) van Hetty Helsmoortel en het 'Nerdland Doeboek' (2020) van Lieven Scheire, Hetty Helsmoortel en Henk Rijckaert. Stuk voor stuk bestellers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: