Het Luikse muziekfestival Les Nuits de Septembre zorgt tussen 9 september en 9 oktober 2022 voor maar liefst tien avonden boordevol Oude Muziek in de mooiste zalen van de stad. Het laatzomerse muzikaal feest is een van de weinige gelegenheden waarbij je werken kan ontdekken die zowel ongewoon ‘anders’ aandoen, alsook verrassend vertrouwd en modern kunnen zijn, al helemaal wanneer ze in dialoog treden met recentere composities. ‘Folies’, het gemeenschappelijke thema van Les Festivals de Wallonie, loopt als een rode draad door het programma: van de aria's van Purcell die zich liet inspireren door het eerste psychiatrische ziekenhuis ter wereld, tot een opera gewijd aan de figuur van de waanzinnige Romeinse keizer Caligula, via de madrigalen van de moorddadige componist Gesualdo. Trek er een weekendje op uit en pik een concertje mee, een perfecte afsluiter voor de zomer!

Les Nuits de Septembre is – samen met het Festival van Stavelot – de oudste telg van Les Festivals de Wallonie. Toch is de feel jong en fris. "Het festival, dat in 1957 werd opgericht, kiest van in het begin voor originele ervaringsconcerten waarin meesterwerken uit het verleden worden gecombineerd met wereldmuziek en verbluffende hedendaagse creaties", legt musicoloog en hoboïst Frédéric Degroote uit, die sinds 2019 artistiek directeur van het festival is. “We stellen ons programma ook samen in dialoog met zowel jonge als gevestigde artiesten uit binnen- en buitenland. Zij doen vaak verrassende voorstellen die nog nergens anders werden geprogrammeerd.” Het festival is bovendien een goede gelegenheid om enkele van de mooiste plekjes van Luik te ontdekken. Zo kan je genieten van de uitzonderlijke akoestiek van de Sint-Jacobskerk en de Philharmoniezaal of de weelderige ornamenten van de 18e-eeuwse zaal van de Société Littéraire bewonderen op een van de weinige momenten waarop ze toegankelijk is voor het publiek.

Springlevende Oude Muziek
Ook dit jaar weer verrast het Luikse festival met een buitengewoon origineel programma. Te beginnen bij de openingsavond getiteld « Purcell: A Fancy in Bedlam - Fantaisies et airs sur des mélodies anglaises ». Tijdens dit concert, dat barst van de energie en dramatiek, nemen sopraan Rachel Redmond en de muzikanten van Le Caravansérail, onder leiding van Bertrand Cuiller, ons mee naar het Londen van de late 17e eeuw, met waanzinnige aria's, toneelmuziek en wilde dansen en fantasieën (9 september, Sint-Jacobskerk). De dag erop keert het Italiaanse ensemble La Compagnia del Madrigale – dat onlangs werd gelauwerd met twee Diapason d'Or – terug naar Luik met een programma rond Carlo Gesualdo (1566-1613). Het ensemble brengt enkele van de mooiste madrigalen van deze geniale componist die tegelijk een jaloerse, moordzuchtige minnaar was en vult deze aan met enkele werken van hedendaagse componisten die hij beïnvloedde - alles a cappella (10 september Collégiale Saint-Denis).

Les Nuits de Septembre biedt ook een uitstekende gelegenheid om opmerkelijke instrumenten en uitzonderlijke vertolkers te ontdekken. Zo brengt het Zwitserse duo bestaande uit Johannes Keller (klavecimbel) en Eva Saladin (viool) experimentele Italiaanse en Duitse stukken uit de 17e eeuw. De muziek zal worden aangevuld met toelichtingen en commentaren over de bijzonderheden van Kellers chromatisch klavecimbel, een zeldzaam historisch instrument dat 24 toetsen per octaaf heeft in plaats van 12 (21 september, Sint-Servaaskerk). ​​Ook de vermaarde Franse gambiste Lucile Boulanger richt zich dit jaar naar het thema van Les Festivals de Wallonie en brengt samen met Pierre Gallon (klavecimbel) en Gabriel Rignol (theorbe), 'Folies d'Espagne', een genre dat tussen de 15e en 18e eeuw op veel bijval kon rekenen. Hier komen werken van Marin Marais, Arcangelo Corelli en Antoine Forqueray aan bod (29 september, Salle Académique van de Universiteit Luik).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: