Kenny Vermeulen

Joepie, het festivalseizoen is er weer! En die begint zoals gewoonlijk met Les Nuits in de Botanique. Een toplocatie die 3 weken lang het beste van Belgische en buitenlandse bodem tracht te brengen. Dinsdag ging ik er Joe Bel, Tout Va Bien en Jonathan Jeremiah checken in de Chapiteau.

Joe Bel

Wie is Joe?

Beïnvloed door Stevie Wonder, Paul McCartney, en Fela Kuti, begint Joe Bel bij haar nummers door melodieën te improviseren bij reeds bestaande baslijnen.

Hoe is het publiek?

Een grote tent waarin 4 bands telkens 40min spelen. Je zou verwachten dat tegen de 2de band er dus wel al wat volk is toegekomen. Maar nogal wat mensen verkiezen blijkbaar om in de tuin buiten te zitten. Want voor de frêle Joe Bel uit Lyon is de tent nog niet half gevuld. Maar het aanwezige volk is best wel enthousiast. Er wordt geklapt en gelachen.

Hoe is de muziek?

Vrij introvert. Ik heb het gevoel dat 3/4 van haar nummers over persoonlijke, first world problems gaan. Dat is op zich niet erg, maar het is net iets te veel van hetzelfde. Voeg daar nog wat onzekerheid aan toe en het wordt net iets te braaf, iets te vrijblijvend.

Hoe zijn de bindteksten?

Al even onzeker. Joe zegt dat ze het tof vindt in Brussel, legt hier en daar even uit waar een nummer vandaan komt maar het is allemaal wat lastig precies. Ze staat precies met een bibber op het podium. Kijkt ook af en toe wat verschrikt naar de man op gitaar die haar begeleidt. Zoekend naar steun.

Tout Va Bien

Wie is Tout Va Bien?

Eén piano, één adembenemende stem en één sublieme Engelse versie van 'Ne Me Quitte Pas' van Jacques Brel. Meer had Tout Va Bien, één 21-jarige Mechelaar, niet nodig om het tot één van de drie laureaten van de Studio Brusselse 'De Nieuwe Lichting 2013' te schoppen.

Hoe is het publiek?

De tent zit vol. Wouter Van Gestel en zijn bandleden hebben duidelijk heel wat vrienden en fans meegebracht. Die ook nog eens de nummers kennen. Het optreden vlot dan ook zeer goed.

Hoe is de muziek?

Alleen is de muziek vrij braaf weer. Alleen de versie van Jacques Brel's 'Ne me Quite Pas' weet de dertien-in-een-dozijn te overstijgen. Het is allemaal wat 'been there done that' precies.

Hoe zijn de bindteksten?

Het volgende nummer is ... Tot die tekst beperkt de laureaat van De Nieuwe Lichting zich. Daardoor zit er vaart achter het optreden maar zijn de fans iets minder betrokken.

Jonathan Jeremiah

Wie is Jonathan Jeremiah?

Het verhaal van Jonathan Jeremiah is een onophoudelijke verovering van de muziek. Het is allemaal begonnen tijdens zijn reis naar de VS, in navolging van de "American Dream". Op weg van New York naar Los Angeles, begon hij met nummers te schrijven tussen een bushalte en een hamburgertent. Enigszins teleurgesteld over zijn ervaringen, keert hij uiteindelijk naar huis om daar zijn eerste album aan te vangen.

Hoe is het volk?

Bizar. De volle tent tijdens Tout Va Bien is er nu nog een halfvolle. Er staat dus minder volk voor de headliner dan voor het voorprogramma. Heeft het te maken met het late uur? Jeremiah speelt van 22u30 tot 23u30. En weinigen in de tent lijken hem ook te kennen. Echt hard wordt niet meegezongen met de nummers en zelfs meewiegen is al wat lastig geworden zo laat op de warme dag.

Hoe is de muziek?

Rock, met wat folk en soul hier en daar. Catchy volgens de site van Boutanique al blijven toch vrij weinig nummers echt hangen. Daarvoor zijn ze net iets te complex. Jeremiah brengt meteen ook een verrassing mee in de vorm van Gabriel Rios. Samen met hem zingen ze Oh Desire, een nummer van zijn nieuwste album dat nog gereleased moet worden. Je merkt dat de heren niet op elkaar zijn ingespeeld maar dat stoort niet echt. Het heeft alles wat een jam sessie.

Hoe zijn de bindteksten?

Hier merk je het verschil met de introverte Joe Bel en de brave jongens van Tout Va Bien duidelijk. Er is humor, er is wat meer inhoud en er is een serieus pak meer zelfvertrouwen. Gelukkig maar.

PS: Op het begin van de avond speelde The Leisure Society. Die heb 'k spijtig genoeg niet kunnen meepikken.

Les Nuits is nog tot 19 mei. Tip: op vrijdag speelt Jake Isaac waar ik al eerder laaiend enthousiast over was. Allen daarheen dus! En wie vanavond naar Balthazar gaat, kom gerust goeiendag zeggen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Les Nuits Botanique
Datum: 
12 mei 2015
Locatie: 
Botanique
Meer over