De LP ‘1000 Titels’ van De Kommeniste is opnieuw uitgebracht op vinyl op 1000 exemplaren, volledig in eigen beheer, zoals het hoort bij De Kommeniste. Daarbij zit ook een gratis extra CD met de digitale versie van de LP, de EP WDT (Wonder der Techniek), Plant Design (Get Sprouts) en 8 onuitgegeven opnames, waaronder ééntje opnieuw ingezongen door Marcel Vanthilt. Een uniek tijdsdocument voor jong en oud.

SPEEL HEEL LUID!

De Kommies - hun liefdevolle koosnaam - produceerden in 1978 - 1980 een rockgeluid dat in Vlaanderen heel nieuw en fris klonk. De teksten in het Nederlands combineerden absurde humor en scherp venijn, en behandelden onderwerpen die nooit eerder in Vlaamse muziek aan bod kwamen, zoals “geitewollesokke” en “look”. De debuut EP Wonder der Techniek (1979) werd geproduceerd door Marc Moulin en Dan Lacksman. In hun korte bestaan speelden ze 75 concerten en die vielen op door de energie, branie en goesting die eraf spoot. Ze werden door passie gedreven en dat hoorde je ook. De Kommeniste deelden het podium met o.a. The Boomtown Rats, The Cars, Wire, Kevin Coyne, The Kids & De Kreuners. Het meest legendarische optreden was
het voorprogramma van Joy Division op 14 januari 1980 in de Antwerpse King Kong.

Op 19 februari 1980 beslisten ze plots om te stoppen. Toch kon drummer Bob de groep overtuigen om na de split toch nog de geplande LP op te nemen en zo geschiedde in een zeer ontspannen sfeer. Ze brachten het album ‘1000 Titels’ volledig in eigen beheer uit, helemaal in de doe-het-zelf spirit van die tijd. Speciaal voor het album kochten ze 1000 witte hoezen waarin ze met een hamer en een metalen kapvorm zelf gaten klopten. Ieder exemplaar kreeg een aparte titel. Hierdoor zijn deze originele platen uniek. Het album kreeg met de jaren een mythische status als collector’s item.

The Plant

In die zelfde periode plande de toenmalige bank ASLK, onder aanvoering van Gust De Coster en Marcel Vanthilt, de uitgave van de LP ‘Get Sprouts’ als promotiegeschenk. De plaat wou een doorsnede van de Belgische muziekscène etaleren. Uiteraard werden De Kommeniste gevraagd, maar die bestonden niet meer. Dus namen de Kommies onder de naam The Plant met extra muzikanten voor ‘Get Sprouts’ het nummer ‘Plant Design’ op.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over