The Dark Charisma of Adolf Hitler: Leading Millions into the Abyss is een driedelige BBC- reeks van Laurence Rees over de manier waarop Hitler erin slaagde miljoenen Duitsers achter zich te scharen, ten oorlog te voeren en naar de ondergang te leiden. Vanaf dinsdag 8 januari om 20.40 u. op Canvas.

Niemand heeft het aanschijn van de wereld meer veranderd dan Adolf Hitler. Hij manipuleerde en (mis)leidde miljoenen Duitsers naar een logica van oorlog en geweld. Toch is nauwelijks onderzocht hoe hij erin slaagde om zo veel mensen achter zich te scharen in zijn megalomane, heilloze en destructieve onderneming die uiteindelijk ook de ondergang van Duitsland betekende. Precies dat probeert de bekroonde Britse historicus en filmmaker Laurence Rees te achterhalen in de driedelige reeks Adolf Hitler: Leading Millions into the Abyss.

Rees, bekend van spraakmakende series als The Nazis: A Warning from History, The War of the Century, Auschwitz en World War II: Behind Closed Doors, gaat daarbij uit van pertinente vragen: hoe functioneerde het leiderschap van Hitler? Hoe slaagde hij erin miljoenen mensen te overtuigen? Waarom werd hij bijna verafgood door vele Duitsers? Waarom hielp een deel van de gesofisticeerde Duitse elite hem überhaupt aan de macht, terwijl ze toch zijn gewelddadige en feilbare karakter kenden.

En de ultieme vraag: hoe kon hij uitgroeien tot zo’n charismatische figuur? De driedelige reeks zoekt een antwoord op die vragen in gesprekken met voormalige nazi’s, dagboekfragmenten, archiefbeelden en historische reconstructies.

Aflevering 1 – dinsdag 8 januari
Hoe slaagde Adolf Hitler erin om zich te ontwikkelen van onbeduidende en slecht opgeleide kunstschilder met een vreemd en asociaal karakter in 1913 tot Rijkskanselier in 1933 en onaantastbare ‘Führer’ van het Duitse volk in de tweede helft van de jaren ’30? Dat probeert deze eerste aflevering te achterhalen. De opgang van Hitler was allesbehalve vanzelfsprekend.

Hij was een onwaarschijnlijke leider: gedreven door woede en haat, niet in staat normale menselijke relaties aan te knopen of te onderhouden en niet bereid tot politiek debat. Hij zou zich ontplooien tot de grootste oorlogsmisdadiger aller tijden. En toch kreeg hij de steun van miljoenen mensen. Hoe is dat te verklaren en wat te denken van het zogenaamde ‘charisma’ van Adolf Hitler?

Aflevering 2 – dinsdag 15 januari
In de tweede aflevering zien we hoe Hitlers populariteit een hoogtepunt bereikte in de jaren ’30. In Nürnberg wist hij in 1933 enorme massa’s te mobiliseren en te begeesteren. Ze verheerlijkten hem geestdriftig en uit vrije wil. Maar oorlog, dat wilden velen van hen eigenlijk niet. Toch was het Hitlers ultieme droom om een uitgestrekt rijk te veroveren. Daarom moest hij zijn volk overtuigen om hem ook daarbij te volgen...

Aflevering 3 – dinsdag 22 januari
In de derde aflevering onderzoekt Laurence Rees hoe Hitler erin slaagde om de steun van een groot deel van de Duitse bevolking te behouden, zelfs toen het tij aan het keren was en duidelijk werd dat Duitsland de oorlog niet kon winnen. Vele Duitsers bleven hun Führer trouw, zelfs toen de Sovjet- troepen en de geallieerden naar Berlijn oprukten...

The Dark Charisma of Adolf Hitler: vanaf dinsdag 8 januari om 20.40 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: