Eerste aflevering nu te beluisteren

Le Guess Who? presenteert ‘The Big Playback’, een verdiepende podcast over alles wat met muziek te maken heeft. In ‘The Big Playback’ gaat host Margaret Munchheimer in gesprek met muzikanten, wetenschappers, platenlabels en managers en onderzoekt ze hoe individuele en collectieve muzikale ervaringen worden vormgegeven. De eerste van drie afleveringen, over de relatie tussen muziek en spiritualiteit, is nu te beluisteren.

Aflevering 1 van ‘The Big Playback’ is getiteld Is Music A Religion? De eerste aflevering onderzoekt hoe muziek en spiritualiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en gaat dieper in op de transcendente ervaring van livemuziek en de rol die rituelen en het gevoel van verbinding daarin spelen. De podcast gaat in op wat het betekent om deel uit te maken van de zogenaamde music community, van de maker tot de luisteraar (en hoe muziek op ons inwerkt), van het individu tot het collectief (waarbij muziek van alles kan zijn – van sociale ‘lijm’ tot een brug naar dat transcendente). In de aflevering staan gesprekken met de volgende drie gasten centraal: Brian Collins (voorzitter Indian Religion and Philosophy aan Ohio University), Sanae Yamada (Moon Duo, Vive La Void) en Yale Evelev (Luaka Bop Records).

Luister hier naar de eerste aflevering van 'The Big Playback'

In zijn functie van professor, docent, muziekliefhebber en platenverzamelaar die vaak schrijft over religie en populaire cultuur, geeft Brian Collins een inleiding in Indiase filosofie en religie. In de jaren ‘60 lieten veel popmuzikanten zich hierdoor inspireren, met als gevolg de ontwikkeling van een psychedelische cultuur die tot op de dag van vandaag onmiskenbaar aanwezig is in veel moderne muziekgenres.

Sanae Yamada is een in Portland gevestigde kunstenaar, componist, muzikant en schrijver, bekend als toetsenist in Moon Duo en van haar soloproject Vive La Void. In haar muziek onderzoekt ze allerlei spirituele tradities, van boeddhisme en meditatie tot feministische antropologie. Yamada benadert de vraag Is Music A Religion? vanuit het perspectief van iemand die al meer dan een decennium actief is in een muziekscene waarin spiritualiteit een grote rol speelt.

De catalogus van Luaka Bop Records, opgericht in 1989, richt zich vaak op de kroonjuwelen van legendarische artiesten die al zijn overleden of nog zelden live spelen. Daartoe behoren releases van onder meer Allice Coltrane, Tim Maia, William Onyeabor en het zojuist verschenen album van Pharoah Sanders en Floating Points. In de podcast bespreekt oprichter Yale Evelev de filosofie achter de World Spirituality Classics-serie.

Credits
Production: Margaret Munchheimer & Le Guess Who?
Contributing Editor: Jasper Willems
Artwork: Lily McNeil / Lily Nilly Art
Music: Ultrabillions

Over Le Guess Who?
Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld. De 14e editie staat gepland voor 11 t/m 14 november 2021. Het festival presenteert een grote verscheidenheid aan muziek, film, beeldende kunst en meer, in popzalen, theaters, kerken, musea, werfkelders en pleinen door heel Utrecht. Meer info en tickets via www.leguesswho.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over