Van 7 tot en met 10 november viert Utrecht de dertiende editie van Le Guess Who?, internationaal festival voor grensverleggende muziek. Met meer dan 200 optredens staat de hele stad dit weekend bol van de avontuurlijke muziek die zelden live te horen is.

De komende editie van het festival wordt gekenmerkt door meer lokale samenwerkingen dan ooit. In 2019 telt Le Guess Who? maar liefst 40 locaties, waaronder poppodia, kerken, theaters, clubs, musea en werfkelders. Opnieuw ontvangt het festival bezoekers uit meer dan 50 landen die er speciaal voor naar Utrecht reizen.

Net als andere jaren vinden gedurende het festivalweekend verschillende gratis toegankelijke satellietevenementen plaats. Lombok Festival, een viering van de culturele diversiteit van deze Utrechtse wijk, vindt plaats op vrijdag 8 november met rondleidingen in de Ulu Moskee, programma samengesteld door de wijk zelf en een eetmarkt op het Moskeeplein. Zusterfestival Le Mini Who?, eerder door pers omschreven als “hét Noorderslag van de Underground” (VPRO 3voor12) verhuist naar het Cartesiusgebied, met optredens in o.a. Filmcafé, Brandweerkazerne Schepenbuurt, het Hof van Cartesius, De Nijverheid en De Havenloods. Ook Le Bazarre, markt voor lokale makers, begeeft zich voor de speciale festivaleditie naar het CAB-rondom terrein. Tijdens Le Feastverzorgen 16 Utrechtse thuiskoks een waar brunchfeest voor 120 lokale, nationale en internationale festivalbezoekers. Daarnaast zetten meer dan 50 ondernemers in de stad, herkenbaar aan het Le Guess Who?-vraagteken in de etalage, een actie op voor festivalbezoekers, zoals een speciaal festivalmenu, korting of een gerecht vernoemd naar een van de optredende artiesten. Deze zijn gebundeld in de Utrecht Treasure Guide.

Vicky Chow op Keys of Light
Bij wijze van onofficiële opening van het festival, bespeelt de Canadese pianovirtuoos Vicky Chow, die diezelfde avond op het festival te horen is, op donderdag 7 november de piano-installatie ‘Keys of Light’ op het Domplein. Het interactieve kunstwerk toont een uniek klank- en lichtspel dat werd geprogrammeerd door de Utrechtse studio Mr. Beam.

Idris Ackamoor bij Het Vuur van Sint Maarten
Op vrijdag 8 november treden jazzavonturiers Idris Ackamoor & The Pyramids op tijdens Het Vuur van Sint Maarten op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Hun optreden diezelfde avond in op het festival wordt gepresenteerd door festivalcurator Moon Duo.

Inhoudelijke samenwerkingen
Binnen het muziekprogramma presenteert Le Guess Who? samenwerkingen met verschillende Utrechtse partners. De internationaal gelauwerde pianiste Olga Pashchenko geeft als onderdeel van een samenwerking met het Festival Oude Muziek een filmconcert. Verder presenteert Gaudeamus de première van ‘The Burning’, een hypnotiserende en intense livecompositie van de in Nederland gevestigde Servische componist Ivan Vukosavljević, uitgevoerd door Ensemble Klang. Het Utrechtse onafhankelijke radiostation Stranded FM host op vrijdag, zaterdag en zondag de Pandora Foyer.

Untitled
Onder de naam Untitled nodigt het festival bezoekers ook uit overdag de stad te ontdekken. In het Centraal Museum en de Nicolaïkerk worden werk van visueel kunstenaar James Merry en de Zuid-Afrikaanse multidisciplinaire kunstenaar Gabrielle Goliath gepresenteerd. Printstudio Kapitaal transformeert tot officiële Hang Out van het festival en presenteert samen met het internationale platform Kickstarter en The Creative Independent een uitgebreid programma van publiek toegankelijke interviews met artiesten en printtentoonstelling. In samenwerking met Springhaver presenteert Le Guess Who? voor het eerst een driedaags filmfestival met films en documentaires van grensverleggende makers, deels gerelateerd aan artiesten die tevens op het festival spelen. Er is ook aandacht voor lokaal talent: samen met FOTODOK en Casco Art Institute wordt een tentoonstelling met werk van de in Utrecht woonachtige fotograaf Kevin Osepa gepresenteerd. Andere samenwerkingen zijn er met BAK - basis voor actuele kunst, IMPAKT, SPRING en De Utrechtse Boekenbar.

Educatie
Samen met vier lokale scholen, namelijk X11 Media & Vormgeving (Utrecht), Oosterlicht College (Nieuwegein), De Werkplaats (Bilthoven) en Corderius College (Amersfoort), initieerde Le Guess Who? een educatietraject. 131 leerlingen doken in het festivalprogramma tijdens hun lessen beeldende kunst, vormgeving of fotografie, vormden duo’s en kozen een artiest uit de line-up voor wie ze een nieuw visueel product ontwierpen. Foto’s van hun voltooide werken worden tijdens Le Guess Who? geëxposeerd in TivoliVredenburg.

Stichting Vluchtelingenwerk Nederland
Le Guess Who? werkt samen met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland voor ‘Geef een Toegift’, een initiatief waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen een extra dagkaart te kopen voor een statushouder die in Nederland woont en graag het festival zou bezoeken, maar daarvoor niet over de financiële middelen beschikt.

Le Guess Who? 2019
“The top music-related reason to visit [Utrecht] is undoubtedly Le Guess Who?, an annual four-day event that puts most other festivals in Europe to shame for both diversity and organisation,” aldus The Guardian vorige maand over Le Guess Who?.

Voor de volledige line-up van het festival, overige info en tickets, zie www.leguesswho.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over