Wonderlijk optreden Turkse zangeres en politiek activist verschijnt als gelimiteerde vinyl uitgave

De legendarische Turkse zangeres, componist en politiek activist Selda Bağcan was in 2014 hoofdgast van Le Guess Who? Festival in Utrecht. Hier was ze verantwoordelijk voor een even emotioneel als vreugdevol optreden. St. Vincent en tUnE-yArDs, beiden grote bewonderaars van de zangeres, traden op voordat Selda zelf het podium beklom. Le Guess Who? is extreem trots om de opnames van dit wonderlijke optreden nu met de wereld te delen als gelimiteerde, eenmalige uitgave van 500 exemplaren op vinyl.

“In [TivoliVredenburg] hing een overweldigende sfeer; festivalpubliek, muzikanten, veel Turken, ontroerde muziekliefhebbers. En allen hingen ze aan de lippen van een dame, klein van stuk, die in een tamelijk lullig huisvrouwentenue haar liederen bracht, de armen ten hemel gericht. Korte, meeslepende stukken, recht uit het hart. Met een dijk van een stem gezongen.” – VPRO Vrije Geluiden

“The iconic Turkish protest singer convinced a room full of people, to dance, hug, and cry. If that’s not festival magic, I don’t know what is.” - MTV Iggy

Selda Bağcan staat bekend om haar psychedelische interpretatie van Turkse volksmuziek en haar politieke opvattingen. Het bezorgde haar een naam als de Joan Baez van Turkije, maar zorgde er ook voor dat haar paspoort herhaaldelijk werd ingenomen en dat ze meerdere malen vastzat in eigen land gedurende de jaren ’70 en ’80. Van Selda’s eerste singles, over de politieke strijd en de werkende klasse in Turkije, werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Het album ‘Selda Bağcan - Live at Le Guess Who? 2014’ verschijnt officieel op 9 november, maar is vanaf nu te bestellen via http://leguesswho.bigcartel.com. Het nummer Adaletin Bu Mu Dünya? (Hey World! Is This Your Justice?) is te beluisteren op de Soundcloud van Le Guess Who?: https://soundcloud.com/leguesswho/selda-feat-boom-pam-adaletin-bu-mu-dunya-live-at-le-guess-who-2014/. Bekijk het videoportret van Selda dat de Volkskrant maakte tijdens Le Guess Who? 2014, waarin ze vertelt dat haar muziek werd verbannen door Turkse autoriteiten en ze erdoor in de gevangenis belandde: https://www.youtube.com/watch?v=ebixsj3Arjw.

Le Guess Who? Festival 2015

Le Guess Who? 2015 vindt plaats van 19 tot en met 22 november in Utrecht. Op het programma staan onder andere optredens van Annette Peacock, Kamasi Washington, Bennie Maupin, Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, Os Mutantes, Songhoy Blues, Gaye Su Akyol, Turkse percussionist Okay Temiz en Mustafa Özkent, die zijn album ‘Gençlik İle Elele’ uit 1973 (in 2006 opnieuw uitgegeven door Finders Keepers) voor het eerst in meer dan veertig jaar live uit zal voeren. Voor meer info, en de volledige line-up, zie www.leguesswho.com.

Tracklist: Selda Bağcan - Live at Le Guess Who? 2014:
A1. Yaz Gazeteci Yaz (Say It Journalist! Say it!)
A2. Özgürlük ve Demokrasiyi Çizmek (Drawing Freedom & Democracy)
A3. Tatlı Dillim (My Sweet Tongue)
A4. Mehmet Emmi (Uncle Mehmet)
A5. Yuh Yuh (Boo Boo!)
A6. İnce ince (It Snows to the Poors)
B1. Adaletin Bu Mu Dünya? (Hey World! Is This Your Justice?)
B2. Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi (They Shoot Us People, Don't Forget Us!)
B3. Acıyı Bal Eyledik
B4. Yaylalar
B5. Yuh Yuh (encore)

Le Guess Who? Festival combineert hedendaags, opkomend talent met legendarische, unieke artiesten in een setting die de stad Utrecht verlicht. In 2015 vindt het festival plaats van 19 tot en met 22 november in meer dan vijftien locaties in de binnenstad van Utrecht, van kerken en galerieën tot popzalen. Op 21 en 22 november vindt ook de Mega Platen en CD Beurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. De beurs staat internationaal bekend vanwege het overweldigende aanbod vinyl, cd’s en pop memorabilia.

Eerder aangekondigde artiesten voor Le Guess Who? 2015 zijn onder meer Deerhunter, Kamasi Washington, Destroyer, Ariel Pink, The Pop Group, Faust, Evil Superstars, Swervedriver, Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, Blanck Mass, Ought, Wavves, Ho99o9, Josh T. Pearson, Mikal Cronin with Strings & Horns, Viet Cong, Metz, Lubomyr Melnyk, Deaf Center, Adrian Sherwood at the Controls x3 feat. Disappears, Mustafa Özkent ve Belçika Orkestrasɪ, Titus Andronicus en Songhoy Blues. Sunn O))) presenteert een speciaal vierdaags programma, met onder andere Sunn O))), Annette Peacock, Magma, Julia Holter, Bennie Maupin, Chelsea Wolfe, Keiji Haino en The Crazy World of Arthur Brown. Levitation presenteert Total Control, Lightning Bolt, Bo Ningen en meer. Jacco Gardner is host van o.a. Os Mutantes, Dungen en Nick Garrie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: