Project dat in première ging in Utrecht krijgt opnieuw vervolg in buitenland

Le Guess Who? is een viering van wereldse geluiden in de hele binnenstad van Utrecht. Ontstaan in 2014 als een samenwerking tussen het festival en Basilica Hudson, is 24-Hour Drone een internationaal project dat gedurende 24 aaneensluitende uren het hele drone-spectrum doorkruist. Na edities van het project in o.a. Utrecht; Malmö, Zweden; Winnipeg, Canada en Salford, UK, presenteren Le Guess Who? en Basilica Hudson het project op 28 en 29 april voor de derde keer in Hudson, NY.

Het drone-genre wordt gezien als eerste en meest elementaire vorm van muziek: langgerekte, aanhoudende tonen gevormd door stem of instrumenten. Het is een essentieel onderdeel van veel inheemse muziektradities over de hele wereld, maar tegelijkertijd ook een belangrijke invloed op veel moderne muziekgenres.

Geïnspireerd door deze veelzijdigheid, presenteren Le Guess Who? en Basilica Hudson met 24-Hour Drone een totaalervaring: een programma dat van eeuwenoude klanken naar moderne experimenten gaat, met artiesten vanuit de hele wereld. Tijdens de 24 uur aan performances komen o.a. drone-orkesten, Keltische doedelzakspelers en hedendaagse, Indonesische gamelanartiesten aan bod.

Programma
De line-up van 24-Hour Drone 2018 bevat veel exclusieve, eenmalige samenwerkingen. De eerste artiesten zijn: noiseact Pharmakon; ambient en new age-pionier Laraaji (ontdekt door Brian Eno als straatmuzikant in Washington Square Park) met Arji OceAnanda; New Castrati; Buke & Gase’s Arone Dyer in samenwerking met Dronechoir Syllaba; Sontag Shogun samen met scentscape-artiest Alex Beth Schapiro; Bill Brovold and the Mystical Miniature Orchestra; harpist Marilu Donovan i.s.m. bassist Tristan Kasten-Krause; New London Drone Orchestra; Capital Region Celtic Pipe Band; het hedendaags, Javaanse Gamelan Kusuma Laras; traditionele crossovers van de Iraanse Sabha Sizdahkhani; Hotel Neon en een weeklange residentie van de uit Queens afkomstige Drew Joy, om een werk te creëren dat de bijzondere ruimte en eigenschappen van Basilica Hudson reflecteert.

Tickets
24-Hour Drone in Basilica Hudson, NY, vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 april (12:00 tot 12:00). Meer informatie en tickets zijn te vinden via de website van Basilica Hudson.

Over Basilica Hudson
Basilica Hudson is een multidisciplinair kunstencentrum in Hudson, New York, gericht op de creatie, productie en presentatie van kunst en cultuur. Basilica Hudson werd in 2010 opgericht door muzikant Melissa Auf der Maur en filmmaker Tony Stone, en is gevestigd in een spectaculaire 19e-eeuwse fabriek aan de waterkant van de historische stad Hudson.

Le Guess Who? 2018 vindt plaats van 8 t/m 11 november in de gehele binnenstad van Utrecht. Meer informatie via www.leguesswho.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over