Le Guess Who? is een internationaal festival voor grensverleggende muziek. Het programma voor de dertiende editie, die van 7 tot en met 10 november plaatsvindt in heel Utrecht, is nu compleet. Zo presenteert Le Guess Who? de liveprimeur van AEAEA, het nieuwe samenwerkingsproject van festivalcurator Patrick Higgins en Chileense producer Nicolas Jaar. In samenwerking met Grammy-winnende producer Ian Brennan en Glitterbeat Records start het festival de nieuwe concertserie ‘Hidden Musics’, die zich focust op het presenteren van eeuwenoude muzikale tradities die niet of nauwelijks buiten eigen land te horen zijn. Overige toevoegingen aan het programma zijn o.a. Aldous Harding en Not Waving & Dark Mark, het nieuwe project van Alessio Natalizia en Mark Lanegan.

AEAEA
AEAEA is het nieuwe samenwerkingsproject van componist en Le Guess Who? curator Patrick Higgins samen met Chileense producer en geluidskunstenaar Nicolas Jaar. Het doel van het project is om meeslepende muzikale werelden te creëren: beide muzikanten zetten computerprocessen in om elkaars instrumenten in realtime te verwerken en live digitaal te resamplen. Hiermee presenteert het duo een nieuwe visie op moderne rituele muziek en elektro-akoestische experimenten. De naam AEAEA is afgeleid van het mythische Griekse eiland Circe, waar Homerus’ Odysseus gevangen zat zonder notie van tijd of geschiedenis. Le Guess Who? presenteert de première van dit nieuwe project van de twee veelgeprezen muzikale visionairs en ontdekkingsreizigers.

Hidden Musics
In 2019 presenteert Le Guess Who? voor het eerst Hidden Musics, een concertserie in samenwerking met Glitterbeat Records en producer Ian Brennan, die naar afgelegen delen van de wereld reist om verborgen geluiden vast te leggen. Het doel van Hidden Musics is om wereldwijde muzikale tradities te presenteren die doorgaans niet live te horen zijn op podia of festivals. Het is muziek die zich, ‘verscholen’ in andere delen van de wereld, met minimale invloeden van buitenaf heeft ontwikkeld, maar juist een zeer rijke, vaak eeuwenoude traditie kent. Hidden Musics sluit sterk aan bij de missie van Le Guess Who? om ondervertegenwoordigde geluiden te presenteren en haalt hiervoor een selectie muzikanten naar Utrecht die niet of nauwelijks optreden buiten hun eigen land.

Optredens die onderdeel uitmaken van Hidden Musics zijn van de Pakistaanse Ustad Saami, meester in de Surti-muziek en een van de laatste overgeblevenen die zich op deze duizend jaar oude traditie toelegt; het Griekse vrouwenkoor Isokratisses, dat polyfone liederen uit de Epirus regio – die stammen uit de Byzantijnse tijd – herinterpreteert; de uit Mexico afkomstige mystieke muzikant La Bruja de Texcoco; en Rajasthani folklegende Lakha Khan, een van de laatste grootmeesters van het complexe sindhi sarangi instrument. Hidden Musics zal de komende jaren een terugkerende programmalijn vormen op Le Guess Who?

Reguliere line-up
Andere artiesten die nu worden toegevoegd aan de line-up van Le Guess Who? 2019 zijn o.a. de Nieuw-Zeelandse songwriter Aldous Harding; de nieuwe samenwerking tussen de Italiaanse elektronische muzikant Alessio Natalizia en alt-rockzanger Mark Lanegan Not Waving & Dark Mark; indierockband Deerhoof, die zijn baanbrekende album ‘Friend Opportunity’ samen met percussietrio Tigue uitvoert; producer, tekstschrijver en beatmaker Quelle Chris, die punk, poëzie en experimentele hiphop combineert; Xylouris White, project van Griekse muzikant Georgios Xylouris met drummer Jim White (Dirty Three); Ghanees duo FOKN Bois, dat sociale en politieke problematiek adresseert met een mix van satire en performance art; Rotterdams noiserocktrio The Sweet Release Of Death; en een speciale samenwerking tussen gitarist William Tyler en harpiste Mary Lattimore.

Olga Pashchenko performing Der Golem
Festival Oude Muziek en Le Guess Who? presenteren een filmconcert van de internationaal gelauwerde pianiste Olga Pashchenko. Met muziek van componisten als Liszt, Borodin, Grieg en Mendelssohn stelde musicoloog Jed Wentz een soundtrack samen voor de Duitse expressionistische film ‘Der Golem, wie er in die Welt kam’ uit 1920: een universeel verhaal van onderdrukking en verzet over de golem, een bovennatuurlijke beschermer van de joden in het Praagse Ghetto.

Première ‘The Burning’ van Ivan Vukosavljević
In samenwerking met Gaudeamus wordt op Le Guess Who? de première van ‘The Burning’ gepresenteerd, een hypnotiserende en intense livecompositie van de in Nederland gevestigde Servische componist Ivan Vukosavljević. Voor ‘The Burning’ installeert Vukosavljević Ensemble Klang met een verzameling gedeconstrueerde elektrische gitaren, waarmee de musici zichzelf heruitvinden als geprepareerde/tabeltop/eBow gitaristen.

Een overzicht van het complete programma voor Le Guess Who? 2019 is hieronder te vinden.

Tickets
Dagkaarten voor Le Guess Who? zijn nu te koop. Kaarten voor donderdag kosten €43; kaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag kosten €48. Vierdaagse passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €148. Alle prijzen zijn inclusief servicekosten.

Le Guess Who? werkt samen met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland voor ‘Geef een Toegift’, een initiatief waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen een extra dagkaart te kopen voor een statushouder die in Nederland woont en graag het festival zou bezoeken, maar daarvoor niet over de financiële middelen beschikt.

Meer info via www.leguesswho.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over