Met optredens van o.a. Holly Herndon, Efterklang, Lightning Bolt, Master Soumy, Mykki Blanco, Vladimir Ivkovic, Amnesia Scanner, Sudan Archives

Le Guess Who? is een internationaal festival voor grensverleggende muziek. De dertiende editie vindt plaats van 7 tot en met 10 november in heel Utrecht. Het festival presenteert nu de gecureerde programma’s van Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed en de laatste toevoegingen aan de curatorschappen van Moon Duo, The Bug en Patrick Higgins. Het festival kondigt ook avonden gehost door platenlabels Príncipe Discos en Spazio Disponibile en een speciaal optreden van DJ/producer Vladimir Ivkovic aan.

Gecureerd door Fatoumata Diawara
Het curatorschap van de Malinese Grammy-genomineerde muzikante Fatoumata Diawara focust op artiesten die verwant zijn aan het afrocubisme – een kruisbestuiving van Malinese en Cubaanse muziek – en het afrofuturisme. Ze presenteert een solo-optreden van de Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca, die eerder speelde met de legendarische Buena Vista Social Club; rapper Master Soumy, de stem van een nieuwe generatie in Mali, die in zijn muziek verhaalt over thema’s als migratie, onderwijs en godsdienstvrijheid; en de nomadische Tuareg muzikant Ahmed Ag Kaedy, die in zijn muziek de kale overblijfselen uit de Kidal-regio, waar hij verbannen werd, terugroept. Diawara treedt zelf ook op tijdens het festival en vertoont daarnaast twee films: Mali Blues en Yao.

Gecureerd door Iris van Herpen & Salvador Breed
De Nederlandse fashionfuturist Iris van Herpen en haar partner, geluidskunstenaar Salvador Breed, cureren een programma dat hun sterk verweven esthetiek symboliseert. Ze nodigen o.a. uit: Deense popavonturiers Efterklang; het in Berlijn opererende duo Amnesia Scanner met hun vervreemdende versie van clubmuziek; J-E-T-S, de samenwerking tussen Jimmy Edgar en Machinedrum’s Travis Stewart; Amerikaanse rapper, performancekunstenaar, dichter en activist Mykki Blanco; en DJ/producer Djrum, die al bijna een decennium tot de pioniers van de UK bass scene behoort. Van Herpen en Breed hosten ook een expositie met werk van de Britse, in IJsland wonende borduurkunstenaar James Merry.

Holly Herndon: PROTO en toevoegingen aan andere gecureerde programma’s
Holly Herndon presenteert haar baanbrekende nieuwe album ‘PROTO’ live en in een georkestreerde setting op Le Guess Who?. Het album kwam tot stand in samenwerking met de Artificial Intelligence-entiteit Spawn en combineert organische en kunstmatige elementen tot intuïtieve, innovatieve en levendige muziek. Haar optreden is gecureerd door Iris van Herpen & Salvador Breed, Moon Duo en Patrick Higgins, die Holly Herndon allen op hun wensenlijst hadden staan.

Andere toevoegingen aan de gecureerde programma’s zijn o.a. Sudan Archives, die een hypnotiserende blik werpt op hoe de toekomst van popmuziek eruit zou kunnen zien, en het Argentijnse duo Mueran Humanos met een betoverende mix van noise, post-punk en industrial. Beide optredens zijn gecureerd door Moon Duo. Patrick Higgins voegt het noise-geweld van Lightning Bolt en de multidisciplinaire performance Dossier X toe. The Bug nodigt de minimalistische muzikante Kali Malone uit Stockholm uit voor een optreden op het barokorgel in de Grote Zaal van TivoliVredenburg en voegt een extra eigen performance toe samen met grime MC Flowdan.

Príncipe Discos en Spazio Disponibile label nights
Le Guess Who? presenteert twee avonden gehost door platenlabels Príncipe Discos en Spazio Disponibile. Het Portugese Príncipe Discos brengt hedendaagse dancemuziek uit de stad en de buitenwijken van Lissabon, en host op Le Guess Who? optredens van DJ Marfox, DJ Firmeza en Nídia.

Spazio Disponibile is een label voor experimentele techno dat gelijknamige feesten host in Rome. Het label presenteert optredens van Donato Dozzy, Neel, Grand River en Crossing Avenue.

Vladimir Ivkovic presents: 20 years after Suba / Rex Ilusivii's death
In 1995 bracht de Servische producer Mitar Subotić – ook wel bekend als Suba en Rex Illusivii – het visionaire album ‘Wayang’ uit, waarop polyritmiek, gearchiveerd geluid, industriële sferen en zang worden gecombineerd in een verbijsterend, filmisch muziekstuk. Twintig jaar na zijn vroegtijdige dood blijft deze verloren klassieker een ijkpunt binnen de experimentele elektronische muziek. De Hongaarse DJ Vladimir Ivkovic presenteert dit meesterwerk in volle glorie op Le Guess Who?.

Volledige line-up bekend op 19 september
Het volledige programma voor Le Guess Who? 2019 wordt op donderdag 19 september bekendgemaakt tijdens een speciale Line-up Party in EKKO in Utrecht. Deze avond zijn er optredens van Ben Shemie (SUUNS), Conjunto Papa Upa, Lechuga Zafiro en een speciale editie van Stranded FM x The Current. Entree is gratis.

Tickets
Dagkaarten voor Le Guess Who? zijn vanaf nu te koop. Kaarten voor donderdag kosten €43;
kaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag kosten €48. Vierdaagse passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €148. Alle prijzen zijn inclusief servicekosten.

Le Guess Who? werkt samen met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland voor ‘Geef een Toegift’, een initiatief waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen een extra dagkaart te kopen voor een statushouder die in Nederland woont en graag het festival zou bezoeken, maar daarvoor niet over de financiële middelen beschikt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over