Malinese zangeres neemt prijs op 7 juli in ontvangst voor laatste album ‘Fenfo’

De Malinese baanbrekende zangeres en muzikante Fatoumata Diawara is een van de curatoren van Le Guess Who? 2019, dat van 7 t/m 10 november plaatsvindt in Utrecht. Diawara is tevens een van de winnaars van een Edison Jazz/World, voor haar laatste album ‘Fenfo’. De jury van de oudste Nederlandse muziekprijzen roemt ‘Fenfo’ om zijn eigenzinnigheid, toegankelijheid en tijdloze expressieve kwaliteit. ‘Fenfo’ werd eerder dit jaar genomineerd voor een Grammy in de categorie Best World Music Album.

Een van Afrika's meest baanbrekende en openhartige stemmen
Fatoumata Diawara wordt alom geprezen als een van de meest baanbrekende en openhartige stemmen van Afrika. Ze groeide op in de regio Wassoulou en ervoer verstikkende tradities en de onderdrukking van vrouwen. Diawara behandelt in haar muziek felle politieke onderwerpen en vecht voor de rechten van vrouwen en kinderen in haar thuisland. Haar kijk op pan-Afrikaanse folk is sierlijk, betoverend en levendig. Tegelijkertijd klinken haar roots onmiskenbaar door in haar muziek, waarin ze de omvangrijke tradities uit de afropop, jazz, R&B en blues nooit uit het oog verliest. In haar muzikale carrière kruiste Diawara reeds paden met Herbie Hancock, Oumou Sangaré, Nicolas Jaar, Paul McCartney en Damon Albarn.

Diawara's gecureerde programma op Le Guess Who? zal zich op artiesten richten die zich verhouden tot het afrocubisme en afrofuturisme.

Jurymotivatie
De jury van de Edisons Jazz/World prijst Diawara nadrukkelijk om haar directe benadering van actuele maatschappelijke onderwerpen: “Diawara schuwt de directheid niet als ze actuele onderwerpen bezingt: of die nu betrekking hebben op haar persoonlijke leven, de hoop op een betere toekomst of over meer maatschappelijke thema’s gaan als migratie en sociaal onrecht. Ze blijft trouw aan haar eigen taal maar is daarbinnen dermate kleurrijk dat de intentie van haar verhaal overeind blijft. Haar gevoel spreekt en is daardoor overtuigend.

Met 'Fenfo' wordt ook de term wereldmuziek weer eens op een constructieve manier tegen het licht gehouden. Ooit begonnen als de term voor de vergaarbak voor moeilijk plaatsbare muziek onderstreept Diawara een betere en actuelere functie voor de term: muziek die zich bewust is van de traditie maar zich in haar ontwikkeling muzikaal noch topografisch iets aantrekt van grenzen.

Universele klasse, universele schoonheid. Fatoumata Diawara, geboren in Ivoorkust met Malinese ouders en woonachtig in Frankrijk, is één van de belangrijkste ambassadeurs voor de wereldmuziek van nu. 'Fenfo' is eigenzinnig, toegankelijk en in haar expressieve kwaliteit ook tijdloos.”

Het exacte gecureerde programma van Diawara wordt op een later moment bekendgemaakt. De Edisons Jazz/World worden op zondag 7 juli 2019 uitgereikt in LantarenVenster in Rotterdam. Fatoumata Diawara treedt op zondag 10 november op tijdens Le Guess Who? 2019.

Programma Le Guess Who? 2019
Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek van over de hele wereld op tientallen locaties door heel Utrecht. Naast Fatoumata Diawara zijn tot nu toe o.a. de volgende artiesten aangekondigd: de Pakistaanse Ustad Saami, de laatste levende grootmeester van khayál, de voorloper van de eeuwenoude, islamitische qawwali-muziek; de award-winnende avant-garde vocalist, internationale popster en ‘space disco’ icoon Asha Puthli; de legendarische Ethio-groove muzikant Ayalew Mesfin, die op Le Guess Who? zijn eerste Europese show ooit geeft; Makaya McCraven, een van Chicago’s meest veelzijdige drummers, die razendsnel schakelt tussen genres als jazz, hiphop en funk; de levendige Somalische funk van Dur-Dur Band; en de kosmische jazz van Idris Ackamoor & The Pyramids.

Een overzicht van alle tot nu toe bevestigde artiesten is te vinden op leguesswho.com/lineup.

Tickets

Tickets voor Le Guess Who? zijn te koop via leguesswho.com/tickets. Kaarten voor donderdag kosten €43; kaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag kosten €48. Vierdaagse passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €148. Alle prijzen zijn inclusief servicekosten.

Le Guess Who? werkt samen met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland voor ‘Geef een Toegift’, een initiatief waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen een extra dagkaart te kopen voor een statushouder die in Nederland woont en graag het festival zou bezoeken, maar daarvoor niet over de financiële middelen beschikt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: