Zondag ging de langverwachte spektakel musical "Beauty and the beast" van Marmelade in première. Marmelade, vooral bekend voor hun TV- en filmproducties, besloot een andere weg in te slaan en een spektakel te creëren. Dat deden ze niet met de eerste de beste musical. Ze begonnen met Beauty and the Beast. Ze verwierven de rechten van Disney om de authentieke musical een beetje om te vormen.

Het verhaal begint met een oude lelijke vrouw die niet door de prins wordt binnen gelaten in zijn kasteel. De vrouw vervloekte het kasteel en iedereen veranderde in een ding. Niet alleen de prins maar ook zijn dienaars moesten eraan geloven. Hij kreeg een betoverde roos die als zandloper moest dienen. Nog voor het laatste blad gevallen is, moet hij de ware liefde vinden. Want ware liefde kijkt verder dan alleen de schoonheid. Belle is de dochter van een uitvinder. Iedereen in het dorp vindt haar maar een beetje gek. Als haar ’s nachts in het bos verdwaalt, sukkelt hij het kasteel binnen, maar dat is verboden terrein! Het Beest neemt hem gevangen en sluit hem op in de kerker. Als Belle dit ontdekt stelt ze voor haar leven te ruilen voor dat van haar vader. Het Beest gaat akkoord en zijn dienaars overtuigen hem dat dit wel eens het meisje zou kunnen zijn. Langzaam aan groeien Belle en het Beest dichter naar elkaar toe. Maar zal zij erin slagen om voorbij zijn masker te zien? En als dat haar lukt, zal het dan zijn voor het laatste rozenblad valt? Wie het sprookje kent weet alvast het antwoord, maar dat is geen reden om niet te gaan kijken!

Marmelade pakte alvast uit met een topcast. Niemand minder dan Jan Schepens mocht in de huid kruipen van het Beest. Niet zijn eerste keer, maar dat is ook niet verwonderlijk als je ziet hoe uitmuntend hij het doet. Een prachtige vertolking van het beest! Naast deze rots in de branding werd een nieuwe verschijning in musicalwereld geplaatst. Josje Huisman, ex-K3, mocht Jans tegenspeelster zijn en nam daarmee de rol van Belle op zich. Voor een eerste keer was het zeker geen slechte prestatie maar er zijn nog kleine werkpuntjes. Deze worden natuurlijk in de verf gezet omdat ze naast een resem van ervaren acteurs/musicalzangers staat. Wie ook een sublieme prestatie leverde was Peter Van de Velde. Hij zette een schitterende Lumière neer waar iedereen nog lang van kan nagenieten. Barbara Dex (Mevrouw Pot), Ivan Pecnik (Tickens), Eline De Munck (Babette), Dieter Troubleyn (Gaston), Peter Thyssen (LeFou), Saskia Schäfer (La Commodia) en Frank Hoelen (Maurice) vervolledigden de hoofdcast en hebben ook één voor één hun beste beentje voorgezet. Naast de hoofdcast stonden er ook nog sterke ensembles op het podium. Christophe Ameye had de eer de regie voor zich te nemen en Ish Ait Hamou de choreografie.

Het prachtige decor is te danken aan Stefaan Haudenhuyse. Het podium werd ontworpen in de vorm van de roos. Dat zorgde er wel voor dat de acteurs ettelijke kilometers hebben moeten afleggen. Alle decorelementen kwamen uit het plafond naar beneden. Er werd een beetje ingespeeld op de fantasie van de kijker. In plaats van huisje die naar beneden kwamen, kwamen er enkel deuren en ramen. Zodat je ongeveer een huis zag, maar niet helemaal. De rest lieten ze aan je verbeelding over. Het grote element in het decor was de trap. Door lichteffecten werd deze omgetoverd tot een taverne, de trap van het kasteel enzovoort. Ook een grote lichtwall op de achterkant hielp het kasteel te vormen. Twee hele leuke dingen waren toch de bomen die uit het plafond naar beneden kwamen en zelfs tussen het publiek neerdaalden. Maar ook de vliegende boeken, die door drones geleid werden, kwamen over het publiek wat toch wel een leuk extraatje gaf.

Het was een mooie musical met een fantastische prestatie van de cast en ensembles, knap decor en de bekende prachtige muziek. Alleen het spektakel was iets verder te zoeken. Marmelade had dit zo groots aangekondigd dat iedereen veel meer verwacht had. Na spektakelmusicals als 14-18 liet dit spektakel je een beetje op je honger zitten. Maar het is toch een musical om eens te gaan bekijken. Beauty and the Beast werd zeker in een nieuw jasje gestoken en was fijn om naar te kijken.

Je kan Beauty and the Beast nog gaan bewonderen tot en met 30 december in Flanders Expo Gent. Zeker eens gaan zien!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: