Kim Gijsbrechts

Antwerpen stond in rep en roer afgelopen maandag. Lady Gaga was in het land!
Deze krachtige power vrouw stond, na een halfjaar vertraging, eindelijk op het podium in het Sportpaleis in Antwerpen met haar Joanne World tour, opgedragen aan haar overleden tante Joanne.

De zangeres heeft de laatste jaren minder in de spotlights gestaan. Haar ziekte fybromyalgie heeft hierin een grote rol gespeeld. Meteen ook de reden waarom ze haar show met een halfjaar moest uitstellen.
Des te indrukwekkender was haar optreden maandagavond. Een resem aan outfitchanges, indrukwekkende choreo’s, en een ijzersterke vocale performance van niet minder dan 2 uur. Een ware uitputtingsstrijd in mijn ogen. Gaga heeft duidelijk veel over voor haar little Monsters. Al zijn deze ondertussen al lang niet meer zo little. De gemiddelde leeftijd lag dan ook tussen de 25 en 35 jaar. Fans die ze heeft vergaard met haar monsterhits ‘Just dance’ en ‘Pokerface’ in 2008. Deze klassiekers werden dan ook vol enthousiasme onthaald in Antwerpen. Nog meer wanneer Lady Gaga de woorden uitte “Sta op”.
In elke show hint de zangeres naar het land waarin ze optreedt. Bij ons in België was dat al redelijk snel met het Cabaret nummer ‘Willkommen’. Maar daar bleef het dus niet bij. Zo had ze van haar stylist Tom - die ze later in de show ook bedankt om haar steun en toeverlaat te zijn - enkele Nederlandstalige woorden en zinnen geleerd. Met de woorden “Sta op” spoort ze tijdens ‘Pokerface’ alle monsters aan om mee te doen en te gillen. En geef toe, dat hebben wij als Vlamingen, met onze bescheiden houding, af en toe toch wel nodig.

De show zelf was een afwisseling van theatrale kostumering, ingestudeerde choreo’s en over the top stagesetting met daar tegenover rauwe emotie van een artieste pur sang die zich volledig blootgeeft. Deze tweestrijd zou niet passend zijn bij welke andere artieste ook, Lady Gaga komt er zonder problemen mee weg. Ze staat dan ook niet voor niets bekend om haar onconventionele en experimentele aanpak in zowel haar muziek als voorkomen. De avond verveelt niet. De video intermezzo’s na elke 3 à 5 nummers geven Gaga de tijd om zich om te kleden en op adem te komen, maar zorgen ook dat het publiek zijn aandacht niet verliest.
Die vele kostuumswitchs tussen elke act, en jaja tijdens de act, zijn een streling voor het oog. Glitters, cowboyhoeden, franjes, rood en zwart leer. Alles was aanwezig. Ook de podiumsetting maakt een verpletterende indruk. Podia die alle kanten op bewogen (beneden, boven, schuin), vuur(werk) en 3 loopbruggen die als het ware van het plafond naar beneden daalden en de zangeres, met dansers, naar 3 afzonderlijke podia, verspreid over de zaal, leidden.

Maar het mooiste van al, waar geen enkele outfit, vuurwerk of choreo tegenop kan, is de band die Lady Gaga de afgelopen 10 jaar heeft opgebouwd met haar fanbase en haar tour family. Het leven als artieste kan ontzettend eenzaam zijn. Aangemoedigd worden door tienduizenden fans om daarna alleen achter te blijven in één of ander hotel. Nog nooit was iemand zo eerlijk over de dubbele kant van de showbizz. Dat zorgt voor veel medeleven en respect van haar fans. Eén fan in het bijzonder had daar zelfs een brief over geschreven dat hij in een zelfgemaakte roze vestje had gestopt. Ik kreeg het even moeilijk toen de zangeres de emotioneel gevulde brief over eenzaamheid, volharding en liefde voorlas voor een aandachtig Sportpaleis en meteen ook haar impact duidelijk maakte op iedereen die enigszins anders is, alsook de LGBT community waarvan ze openlijk deel uitmaakt. Trots zwaaide ze met de regenboogvlag die ze kreeg aangereikt vanuit het publiek.

Gaga heeft al lang haar voormalige statuut van popzangeres overstegen. En al staat haar fame gehalte misschien niet op hetzelfde niveau als dat van Beyonce, moet ze zeker niet onderdoen voor haar goede vriendin Queen B. Haar tallrijke hits zorgen voor een stevige fansbase. En haar prachtige afsluiter van de avond op piano ‘Million Reasons’ dwingt de bezoekers om tot het einde te blijven. Ik hoop op een snel wederkeren als ik de zangeres zie passeren langs de afgesloten uitgangen vooraleer mezelf naar de metro te haasten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Lady Gaga
Datum: 
22-01-2018
Locatie: 
Sportpaleis
Meer over