“Slechte reacties gaan er komen, daar ben ik me bewust van. Maar ik vind oprecht dat we een goed programma hebben gemaakt”, lacht Philippe Geubels (36) bij de voorstelling van het nieuwe programma Taboe. Het is de eerste keer dat Geubels als presentator te zien zal zijn op één. In de reeks lacht hij met mensen waarmee je eigenlijk niet mag lachen, om het vervolgens samen met hen toch te doen.

Elke week gaat Philippe Geubels op vakantie naar Westouter met een viertal mensen waarmee eigenlijk niet gelachen mag worden: ongeneeslijk zieken, mensen met een fysieke beperking, mensen met obesitas, holebi’s, mensen met een andere huidskleur, blinde en slechtziende mensen, mensen met een psychische kwetsbaarheid en mensen in armoede. Iedere aflevering pakt hij een ander taboe aan en maakt hij humor voor en over deze mensen. Volgens Geubels leer je elkaar het beste kennen op vakantie: “Samen op verlof gaan kweekt uiteraard een goede band. Ik vergelijk het een beetje met op kamp gaan. Daar wordt iedereen bevriend met elkaar, omdat ze de hele tijd bij elkaar zijn. Zo leer je mensen kennen en kunnen er echte gesprekken plaatsvinden, waarbij de mensen op hun gemak zijn.”

De eerste aflevering gaat over mensen met een fysieke beperking. De vier deelnemers kregen hier allemaal vroeg of laat mee te maken. Ken (37) belandde als turnleraar fout op een trampoline, waardoor hij helemaal verlamd is tot aan zijn kin. Hendrik (23) is geboren met dwerggroei en draagt al zijn hele leven de gevolgen mee van zijn beperking. Manon (20) haar linkerhelft is helemaal verlamd, als gevolg van een aanrijding met een auto toen ze op haar brommer zat. En Thibaut (30) viel enkele jaren geleden uit het raam van de zevende verdieping tijdens het slaapwandelen. Hij moest daardoor een been amputeren, maar het blijft een wonder dat hij dit kan navertellen. Ze blijven echter niet bij de pakken zitten en proberen het leven positief op te vatten.

Humor is en blijft een belangrijk onderdeel van het programma. Als stand-upcomedian is het aan Philippe Geubels om deze gevoelige thema’s met humor te combineren en dat bleek niet altijd even gemakkelijk: “Humor brengen bij zo’n ernstige situaties was soms moeilijk voor mij. De afleveringen met de holebi’s en de mensen met een andere huidskleur waren iets luchtiger, hoewel de taboes en de moeilijkheden die er voor die mensen zijn vaak onderschat worden. De moeilijkste groep voor mij waren de mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Dat was ook de meest emotionele week.” Geubels wil de kijkers iets bijbrengen met het programma: “In de eerste plaats is dit programma gemaakt om mensen te entertainen, maar in de loop van het programma ben ik meer en meer gaan hopen dat de mensen na het zien van Taboe ruimdenkender en empatischer worden over sommige thema’s.”

Oliver Goris, netmanager van één, is alvast enthousiast over de samenwerking met Panenka. “Het wordt een fantastische reeks: confronterend, spannend, ontroerend, maar tegelijkertijd ook heel grappig. Het is een programma dat geweldig veel losmaakt en dat de kijker tegelijkertijd amuseert.” Volgens hem toont Philippe Geubels met het gedurfde Taboe een heel andere kant van zichzelf: “We krijgen een nieuwe kant van hem te zien, een kant die tot nu toe nog niet veel te zien was op de televisie. Philippe toont veel warmte en empathie en is ook oprecht nieuwsgierig naar de verhalen van deze mensen. De manier waarop hij in contact treedt met de geportretteerden is indrukwekkend. Ik wist niet dat hij dat in zich had, eerlijk gezegd (lacht).”

De makers zijn er zich van bewust dat ze met dit gedurfde programma een risico nemen. Maar dat is volgens Tom Lenaerts, oprichter van Panenka, ook de reden waarom ze net zo’n programma maakten. “Het is een heel gevoelig programma en dat vervaagt de grens tussen wat wel en niet kan. Daarom zijn we met hen op vakantie geweest naar Westouter, waar je de gevoeligheden van die mensen beter leert kennen. Zo weet je waarmee je wel en niet kan lachen.” Philippe Geubels is niet bang voor kritiek: “Slechte reacties gaan er komen, daar ben ik me bewust van. Maar ik vind oprecht dat we een goed programma hebben gemaakt. We hebben heel hard gewerkt om het voor iedereen leuk te maken en meer kunnen we niet doen. Ik heb geen geheime formule waarmee ik niemand kwaad kan maken (lacht).”

Taboe, vanaf 21 januari elke zondag om 20.30 uur op één.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Persvoorstelling Taboe
Datum: 
8 januari 2018
Locatie: 
Panenka
Meer over