Vanaf oktober 2024 zullen de deuren van de concertzaal van Kursaal Oostende sluiten voor de ingrijpende verbouwing, maar de muziek zal blijven weerklinken in het gebouw. Tussen november 2024 en december 2025 zullen er concerten georganiseerd worden in de foyer van het Kursaal. Een black box met vast podium en technische installatie worden geplaatst, waardoor er zittende concerten voor 750 personen en staande concerten voor 1500 personen kunnen worden georganiseerd.

Hoewel de concertzaal vanaf oktober 2024 tijdelijk sluit, zullen de Foyer Concerten ervoor zorgen dat het rijke muzikale aanbod van Kursaal Oostende verdergezet kan worden. "We willen de Kursaal fans kunnen blijven verwelkomen in Oostende en hen laten genieten van live muziek, ook tijdens de verbouwingen van de concertzaal," zegt Peter Craeymeersch, Directeur van Toerisme Oostende VZW. "Met de Foyer Concerten kan het Kursaal haar traditie van prachtige voorstellingen voortzetten."

Kursaal, een economisch en cultureel ankerpunt voor Oostende

"Kursaal Oostende is een economisch en cultureel ankerpunt voor onze stad. Met de organisatie van Foyer Concerten, zorgen we ervoor dat we tijdens de renovatieperiode van de grote concertzaal bezoekers blijven aantrekken naar Oostende. De helft van de concertgangers gaat iets eten in de stad. Eén op drie blijft slapen en combineert het bezoek met een extra dagje in Oostende. Zowel voor onze horeca als onze handelaars is het dus zeer goed nieuws dat het Kursaal open blijft" aldus Bart Tommelein, burgemeester stad Oostende en voorzitter Toerisme Oostende VZW.

"De lancering van de Foyer Concerten zijn van groot belang voor ons restaurant en alle nabije horeca van het Kursaal. Ze helpen ons om tijdens de sluitingsperiode van de grote concertzaal de band met het Kursaal en haar bezoekers te behouden," zegt Luc Declerkc, zaakvoerder Bistro Mathilda.

Vaste set-up

In de foyer wordt een black box gebouwd met daarin een vast podium en een technische installatie. In zittende opstelling kunnen zo’n 750 mensen genieten van de voorstelling. Net zoals in de concertzaal, zal er gewerkt worden met genummerde stoelen. Voor de concerten met een staande opstelling zal het Kursaal tot 1500 personen kunnen verwelkomen.

Samenwerking met promotoren

De Foyer Concerten zullen plaatsvinden van november 2024 tot december 2025. "Dit is een verhaal dat we samen dragen met onze vaste partners en promotoren." We mikken erop om deze zomer een eerste stuk van het programma aan te kondigen. "De eerste opties staan alvast genoteerd in onze agenda," zegt Gwen Nys, Adjunct-directeur Kursaal Oostende. “Met deze tijdelijke opstelling gaan we onze bezoekers, naast zittende voorstellingen, ook al een voorproefje kunnen geven van de staande concerten." "Een perfecte overgang dus.”

Toekomstige Ambities

De renovatie van de concertzaal, die parallel loopt met de Foyer Concerten, heeft als doel Kursaal Oostende te transformeren naar een state-of-the-art concert- en evenementenhal. De vernieuwde zaal zal vanaf 2026 niet alleen zittende voorstellingen, maar ook staande pop- en rockconcerten kunnen houden, met een capaciteit van meer dan 3.000 personen.

Blijf op de hoogte en volg ons op sociale media of hou onze kalender in de gaten op kursaaloostende.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over