Jonge opkomende artiesten KRANKLAND, Chloé Nols en Korneel Muylle releasen nieuwe muziek na residentie in psychiatrie.

De Belgische vzw KAOS is naast de non-profit organisaties INTRAS (Spanje) en EDRA (Griekenland) één van drie partners van het ‘Introspection Music Experience’ verhaal, een internationaal muziekproject ondersteund door het Creative Europe programma van de Europese Unie. Introspection Music Experience (IME) brengt musici en componisten uit België, Griekenland en Spanje samen. Met als doel: een wisselwerking tussen personen mét en zonder psychische kwetsbaarheid. Om de kloof kleiner te maken. IME wil er voor zorgen dat diverse gemeenschappen elkaar beter leren kennen via de creatie van nieuwe muziek met als thema psychische kwetsbaarheid. Zo ontstaat een dialoog. Door te spreken over het leven met psychische kwetsbaarheid en ervaringsdeskundigen te betrekken bij het verhaal wil IME het nog steeds aanwezige stigma bevragen, bijsturen en uitwissen. Muziek als taboedoorbrekende brug. Introspection Music Experience kwam o.a. tot stand dankzij de steun van De Vrienden van KAOS (opgericht in 2020). Het project steunen kan via deze weg.

Het oorspronkelijke plan was dat IME zou resulteren in een album met 16 nummers, de organisatie van een internationale toer van 12 concerten in België (Brussel), Griekenland (Athene) en Spanje (Valladolid) en een heuse documentaire over het IME-project. Na een open call werden volgende twaalf solo-artiesten en bands geselecteerd om muziek te schrijven en videoclips op te nemen in functie van het project: Azat Chelvatzian, Cristina Tsaliki, Nacho Prada, Korneel Muylle, Katerina Pipili, Nassos Polyzoidis, Ioannis Bairaktaris, Chloë Nols, KRANKLAND, Grounded Theory, Naïa, Rober y los Optimista.

Dat was het ganse opzet. Tot covid stokken in de wielen kwam steken. KAOS blijft echter niet bij de pakken zitten en focust zich nu volledig op het Belgische luik van het IME verhaal via een online aanpak. De kunstorganisatie wil ook anno 2021 de muur slopen tussen de outsiders en de insiders in de kunst én in de maatschappij. KAOS is ontstaan in 2011 en organiseert projecten met kunstenaars met al dan niet een psychische kwetsbaarheid. Sinds 2015 is de basis van de werking een kunstenaarsresidentie in een psychiatrische setting. Om de kloof tussen mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid te dichten.

In die optiek deed de kunstorganisatie een open oproep via VI.BE (het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector). KAOS koos uit een aanbod van 50 inzendingen voor de solo-artiesten Chloë Nols, Korneel Muylle en KRANKLAND. Na een residentie bij KAOS schreven de drie muzikanten elk twee nummers die gepaard gaan met een videoclip en een lyric video. Via deze muziek, met als thema's stigma en psychische kwetsbaarheid, zwengelen ze de dialoog hierover aan. Beluister hier de zes nummers.

Chloë Nols is een Brusselse muzikante. Gedreven door de nerveuze beats en de broeierige ruis van haar stad, maakt ze een sound die zweeft tussen lo fi dreampop en ambient muziek.

Chloë Nols – 'Cassandra' (lyric video)

KRANKLAND is het artistiek universum van Thomas Werbrouck. Voor het IME project kampeerde Thomas met zijn bandopnemer in het PSC Sint-Alexius op zoek naar schoonheid rond de karakters en stemmen van Esperanza, Hortensia & Sulekho. Een muzikale wereld waarin breekbaarheid kracht lijkt te zijn en geslotenheid een inwendig feest maskeert.

KRANKLAND – 'Sulekho#2' (lyric video)

Bekijk hier het KAOS-interview met Thomas.

Korneel Muylle beschikt over een helder en wendbaar stemtimbre en is de frontman van Slow Lee, een band die bedreven is in slow alt pop/rock, spaarzaam opgebouwde songs en prachtige harmonieuze arrangementen.

Korneel Muylle – 'Holding the line' (lyric video)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over