Kristiina Poska wordt de nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen, met ingang van concertseizoen 2019-20. De internationaal gelauwerde Poska, geboren in de Estse stad Türi, maakte dit seizoen haar succesvolle debuut bij Symfonieorkest Vlaanderen in een programma met werk van Stulens, Beethoven en Schubert. Ze treedt in de voetsporen van onder meer Seikyo Kim en Jan Latham-Koenig.

Biografie

Dirigente Kristiina Poska (Türi) startte haar muzikale carrière in Tallinn waar ze koordirectie studeerde. Nadien trok ze naar Berlijn en studeerde er orkestdirectie aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ bij prof. Christina Ehwald.

Kristiina Poska beleefde in 2010 haar grote doorbraak met een indrukwekkende La Traviata van Verdi in de Komische Oper Berlin. Van 2012 tot 2016 was ze eerste kapelmeester van dit gerenommeerde gezelschap. Naast haar succesvolle operacarrière is Kristiina Poska een internationaal veelgevraagde concert-dirigente. Ze leidde onder andere het Tonhalle Orchester Zürich, Camerata Salzburg, de radio-orkesten van o.a. Keulen, Leipzig, Saarbrücken, Frankfurt am Main en Wenen, de Münchner Philharmoniker, de Kammerphilharmonie Bremen, het Orchestra della Svizzera Italiana, het Nationaal Orkest van Estland en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

In 2013 won Poska de felbegeerde dirigentenprijs van het Dirigentenforum van Deutsche Musikrat. ‘Weinigen hebben zo’n groot klankpalet als Kristiina Poska’, schreef de Duitse pers. Ze was tevens finaliste van de Donatella Flick Competition, alsook van de Malko Competition in 2012 waar ze zowel de derde prijs als de publieksprijs in de wacht sleepte.

Vanaf seizoen 2019-20 wordt Kristiina Poska naast nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen tevens Muziekdirecteur van het Theater Basel in Zwitserland.

Succesvol debuut bij Symfonieorkest Vlaanderen

Dit seizoen maakte Kristiina Poska haar debuut bij Symfonieorkest Vlaanderen. In november 2018 leidde ze het orkest samen met solisten Lorenzo Gatto, Camille Thomas en Julien Libeer in een programma met werk van Stulens, Beethoven en Schubert. Zowel orkest en publiek waren laaiend enthousiast over de samenwerking.

Eerste concerten als chef-dirigent

Kristiina Poska staat voor de eerste keer als chef-dirigent voor Symfonieorkest Vlaanderen op donderdag 3 oktober 2019 in Concertgebouw Brugge. Dan opent ze concertseizoen 2019-20 met 2 klassiekers van Brahms (het Dubbelconcerto en zijn Tweede Symfonie). Hierna vinden concerten plaats in o.a. deSingel in Antwerpen (zondag 6 oktober 2019), Kursaal Oostende (zondag 13 oktober 2019), het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (maandag 14 oktober 2019) en Muziekcentrum De Bijloke in Gent (vrijdag 18 oktober 2019).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over