In Koppen op Eén vertoeven we op donderdag 19 december in de Gentse prostitutiebuurt op het Zuid. Steeds meer vitrines én de komst van Noord-Fransen zorgen voor overlast, ook voor de uitbaters. In het toekomstatelier van Sofie Foets krijgen kansarme kinderen een blik op de toekomst en leren ze van vrijwillige gastdocenten telkens verschillende beroepen aan. En hoe wild is ons wild en van waar komt het? Koppen zoekt het uit.

Vensters toe

De Gentse prostitutiebuurt op het Zuid is een levendige buurt. Het aantal vitrines is de voorbije jaren spectaculair gestegen. En daarmee ook het lawaai, de vuilnis en de overlast. De buurtbewoners klagen steen en been, de politie reageert met welgemikte acties, vooral tegen Noord-Franse bezoekers.

De politie controleert in de buurt, maar ook op de toegangswegen. Dat vinden ook de uitbaters een goede zaak. Ook hen laat Koppen aan het woord. “Wij hebben ook geen zin in Noord-Fransen, want zo blijven de interessante klanten weg.” Vraag blijft hoe de stad Gent dat zal aanpakken. “Toen wij hier kwamen wonen, zes jaar geleden, was het hier veel rustiger, veel braver,” zegt buurtbewoonster Erika Modde. “Maar nu zijn er veel meer vitrines en ook gokcafés bijgekomen. Een prostitutiebuurt zoals deze past hier gewoon niet meer.”

Ook Mona, de bekendste prostituee van Gent, vindt dat de klad in de sector zit. “Wat hier nu rondloopt is uitschot, werkelijk uitschot. En de meisjes, ze gaan onder de prijs en weten verder van niets. Ze hebben het veel te ver laten komen.”

Toekomstateleir

“Ik wilde taxichauffeur worden, maar door het toekomstatelier heb ik nu veel beroepen in mijn hoofd. Brandweerman, dokter, vrachtwagenchauffeur of minister.” Aan het woord is Jawad (12) uit Sint-Joost-ten-Node. Hij volgt al een jaar het toekomstatelier, een uniek project dat werd opgezet door Sofie Foets. De Vlaamse zette een carrière in het Europees Parlement opzij om kansarme kinderen een blik op de toekomst te geven.

“Wat we willen doen is vooral een duwtje in de rug geven aan scholen en ouders uit bepaalde wijken waar die steun het meest welkom is. Daarom zijn we hier gestart, in Sint- Joost,” zegt Sofie. Journalist, brandweerman, politicus of chemicus. Om de vier weken leren de kinderen een ander beroep kennen. Gastdocenten die gepassioneerd bezig zijn met hun beroep komen vrijwillig én in hun vrije tijd les geven. En daar zijn straffe namen bij, zoals Wenke Roggen, federaal parketmagistraat en Guy Verhofstadt, fractieleider in het Europees Parlement. Koppen volgde drie weken het leven in het toekomstatelier van Sofie.

Hoe wild is ons wild?

Hoe wild is ons wild? En van waar komt het wild op ons bord? Colruyt belooft haar klanten dat al haar vers wild (behalve fazant) uit de Belgische Ardennen en de Gaumestreek komt. Maar is er wel genoeg wild in ons land om dit te kunnen waarmaken?

Met die vraag trok Koppen naar een topslager in wild, een wildverwerkingsbedrijf in de Ardennen en gingen we mee op drijfjacht. Omdat er in België géén professionele jagers zijn, sluiten de opkopers van wild contracten af met de organisatoren van grote jachten. Maar volgens jager Peter Warmoes is de opbrengst altijd onzeker: “De jacht kan meevallen of tegenvallen. Werken op bestelling is heel moeilijk.” Een alternatief voor de jacht is misschien gekweekt wild, zoals dat ook in Vlaanderen al te vinden is. Zullen we in de toekomst alleen nog gekweekt wild op ons bord krijgen? Of is er toch wild genoeg? Koppen zoekt het uit.

Koppen: op donderdag 19 december om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over