Wat gaat er om in het hoofd van een jonge verslaafde alcoholicus die wil afkicken? Koppen brengt op donderdag 30 mei het dagboek van de 27-jarige Michael, die 7 jaar verslaafd was aan alcohol. Verder heeft Koppen aandacht voor vrouwen die al op jonge leeftijd geconfronteerd worden met borstkanker.

Dagboek van een jonge alcoholverslaafde
Wat gaat er om in het hoofd van een jonge verslaafde alcoholicus die wil afkicken? “Ik kan niet met mate drinken. Als ik begin, kan ik niet stoppen. Er ontbreekt een knop in mijn hoofd.”
Michael Niclaus (27) was zeven jaar verslaafd aan alcohol en slaagde er met heel veel moeite in te stoppen met drinken. Voor het eerst toont hij zijn persoonlijk videodagboek aan de buitenwereld.

Michael houdt het nu al bijna twee jaar vol. ”Op feestjes ben ik vaak de enige die niet drinkt. Ik ben de abnormale. In wat voor een zotte wereld leven wij?” Hij probeert ook andere alcoholverslaafden te helpen en trekt naar scholen om jongeren te waarschuwen voor misbruik van alcohol.

Dertig en borstkanker
“Bij borstkanker denk je aan vrouwen in de menopauze. Maar toch niet op je 32ste!” Lisa De Winne, nu 33, heeft een zoon van vijf en een dochter van twee. “Doodgaan met zo’n jong gezin is gewoon geen optie. “

Borstverpleegkundige Katrien Devalez (UZ Gent) ziet alsmaar meer dertigers, zelfs twintigers met borstkanker. “Vrouwen die net aan hun leven beginnen: een huis kopen, een carrière uitbouwen, gaan voor een vaste relatie en een gezin. Schrijnend.”

“Zeker jonge vrouwen hebben baat bij een borstreconstructie nadat de kwaadaardige tumor is weggehaald,” zegt plastisch chirurg professor Phillip Blondeel (UZ Gent), “we transplanteren weefsel van de onderbuik en vullen de geopereerde borst daarmee op.” Er is één groot probleem: het Riziv betaalt de esthetische erelonen voor een dergelijke ingreep niet terug. Een doorn in het oog van Cindy Vanhoutte, 31 en al twee keer hervallen. “Wie te grote borsten heeft en een verkleining vraagt omwille van fysieke klachten, krijgt wel alles terugbetaald.”

Koppen: op donderdag 30 mei om 20.35 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: