Het Gentse creatiehuis KOPERGIETERY brengt deze zomer twee producties naar Edinburgh. Met ‘BUZZ – when being second comes first’, een productie van Arsenaal/ Lazarus, KGbe & KOPERGIETERY, brengt Charlotte Vandermeersch een totaalspektakel op het The Fringe Festival Edinburgh. ‘9’ is een dansvoorstelling in een productie van CAS PUBLIC en KOPERGIETERY en speelt op het Edinburgh International Festival.

KOPERGIETERY is één van de enige twee Vlaamse gezelschappen die dit jaar aanwezig zijn op het festival. Dat KOPERGIETERY dit jaar met twee voorstellingen aanwezig is op beide festivals maakt dat nog opmerkelijker.

De Edinburgh Fringe (kortweg The Fringe) is het grootste kunstfestival ter wereld met meer dan 52.000 voorstellingen op 300 locaties in één maand tijd. The Fringe is ontstaan als alternatief voor het Edinburgh International Festival en vindt jaarlijks in augustus plaats in de Schotse hoofdstad. Met bijna drie miljoen bezoekers is het festival een pak groter dan het klassieke Edinburgh Festival. Dat laatste Festival vindt gelijktijdig plaats en is het “officiële” festival bestaande uit meer klassiek hedendaags theater-, opera en dansvoorstellingen.

Johan De Smet, artistiek directeur KOPERGIETERY: “Als creatiehuis zijn wij bijzonder trots dit jaar met twee voorstellingen aanwezig te zijn op beide festivals. We vinden het belangrijk ook gezien te worden bij een breed internationaal publiek. Onze voorstellingen bereiken vooral jonge mensen, waardoor we het als een kerntaak zien ontmoetingen met andere nationaliteiten en culturen aan te moedigen.” Nele Roels, zakelijk leider KOPERGIETERY vult aan: “Het blijft voor een huis een flinke oefening om producties naar het buitenland te brengen. Bij KOPERGIETERY zijn we dat na al die jaren al heel gewoon. Tax Shelter Podiumkunsten geeft ons dat noodzakelijke duwtje in de rug om die projecten ook financieel rond te krijgen.”

Voor meer info over KOPERGIETERY en voor interviews met makers of acteurs kan je terecht bij willem@kopergietery.be of op 09/ 266 11 47.

SPEELDATA

‘9’ is te bewonderen van 3-6 augustus in het Church Hill Theatre, telkens om 18h00. Een extra middagvoorstelling is voorzien op zondag 4 augustus om 14h00. Buzz speelt van 30 juli tot en met 25 augustus elke dag om 10h00, behalve op maandagen en op vrijdag 2 augustus.

EXTRA INFO ‘BUZZ – WHEN BEING SECOND COMES FIRST’:

Niet iedereen wil een bedrijf leiden. 
Niet iedereen wil topatleet worden. 
Sommigen willen de secretaresse zijn die buiten blijft zitten 
als de deuren van de vergaderzaal gesloten worden,
sommigen willen met de vuilniskar mee, zelfs op Pasen, 
sommigen willen autopsie plegen op de vijftienjarige jongen
die op een morgen in januari zelfmoord pleegt 
en een week later in het water wordt gevonden. 
Sommigen willen niet op tv komen, op de radio, in de krant. 
Sommigen willen naar films kijken, er niet in meespelen. 
Sommige mensen willen publiek zijn. 
Sommige mensen willen radertjes zijn. 
Niet omdat ze moeten, maar omdat ze dat willen. 
Wat ik wilde?
Dit wilde ik. 

Te midden van de overweldigende, desolate natuurpracht van de Faeröer-eilanden, wordt een jong iemand gevonden. Aangespoeld op het asfalt. 

Charlotte Vandermeersch bewerkt de bejubelde debuutroman “Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?” van de Noorse schrijver Johan Harstad tot een totaalbeleving in woord, muziek en beeld. 
Een meeslepend verhaal over grote liefde en het verlies ervan, 
over groot talent en het niet gebruiken, 
over een grote wereld en het overzicht kwijt zijn.

EXTRA INFO '9':

CAS PUBLIC reist als Canadees dansgezelschap de wereld rond met indrukwekkende hedendaagse dansvoorstellingen voor jong en oud. Samen met KOPERGIETERY creëren ze dansvoorstelling 9.

In 9 staat de magistrale 9e symfonie van Beethoven centraal. Een bijzonder muzikaal meesterwerk dat Beethoven voltooide op het moment dat hij reeds volledig doof geworden was. Choreografe Hélène Blackburn neemt voor ‘9’ een atypische danser als vertrekpunt: Cai Glover. Cai is namelijk doof.
Hoe bevat je een muzikaal meesterwerk zonder gehoor?
Hoe ervaar of begrijp je de wereld wanneer één van je zintuigen het laat afweten?

Samen met nog vier dansers gaat de choreografe de uitdaging aan om de grenzen van de stilte te verleggen, het verschil - of anders zijn - te overstijgen en het lichaam taal te laten worden.

9, voor iedereen vanaf 9 jaar.

Een mooie inkijk in het werkproces krijg je via www.creation-9.com. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: